Spirala zadłużenia - możliwe konsekwencje?

• Autor wątku Autor wątku lucas7911
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lucas7911

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam.
Poszukuję odpowiedzi doświadczonych osób w niżej opisanym problemie,
Mój Ojciec który mieszka razem z Moją Matką wpadł w spirale zadłużenia, bez wiedzy i zgody współmałżonka zadłużał się od dłuższego czasu by spłacać kolejne kredyty, doszło do tego że raty przerastają jego możliwości finansowe (emeryt)
Jeszcze na razie jest ok ale w niedługim czasie będą występowały zaległości w spłacie kredytów gotówkowych.
Mama jeszcze nie posiada dochodu.
Rozumiem po kolei co może się stać:
- Wezwania do zapłaty
- Wypowiedzenie umowy
- Sprzedanie zadłużenia firmie windykacyjnej - czy naprawdę jest możliwość ustalenia sensownej np 50% obniżki ( w porównaniu do obecnych obciążeń ) raty jednocześnie wydłużając okres spłaty
- Egzekucja komornicza - i tu zasadnicze pytanie.
Jest Wspólnota Majątkowa ,Konto jest wspólne , dochód z emerytury i umowy o pracę - tylko od Ojca, Samochód wzięty na kredyt przez oboje małżonków ( za wiedzą i zgodą Matki ) oraz mieszkanie własnościowe . Co może zająć komornik i w jakim stopniu, pomijając ruchomości w domu , i co jeśli zajęte rzeczy nie wystarczają do spłaty kredytów, rozumiem że zajmie konto/emeryturę, mogą zlicytować samochód, który jest regularnie spłacany i ma w dowodzie własność banku, co z mieszkaniem - może ruszyć
Może napiszę jeszcze tak:
Jest kredyt na samochód i ten jest spłacany regularnie
Jest też kredyt w Parabanku (instytucji finansowej) ten jeszcze może zostać spłacony.
Jest też duży kredyt w Eurobanku (100tyś - nie mogę uwierzyć że bank może dać tyle pieniędzy emerytowi) i tu będzie problem ze spłatą.

Powrót