S
summon_09
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Dzień dobry,
chciałbym zapytać jak wygląda procedura sporządzania spisu inwentarza - na wstępie dodam, że w celu uzyskania takiej informacji byłem już u radcy prawnego i dzwoniłem do kilku komorników, jednak nadal nie mam pewności.
Odpowiadając na pytania:
1. Kiedy zmarł spadkodawca (podaj przynajmniej rok)?
18 stycznia 2023
2. Jaki jest Twój stopień pokrewieństwa względem spadkodawcy?
Żona
3. Czy spadkodawca ma dzieci, męża/żonę?
Żona oraz czwórka dzieci
4. Czy zostało przeprowadzone postępowanie spadkowe?
Nie
Istniała wspólnota majątkowa. Czy zatem, przy sporządzaniu spisu inwentarza brane są pod uwagę również konta bankowe żony i połowa środków wchodzi do 'inwentarza'?
Co w przypadku odrzucenia spadku w całości przez żonę? Co się dzieje z połową środków na kontach, jeżeli wchodziłyby one w skład inwentarza zmarłego męża?
chciałbym zapytać jak wygląda procedura sporządzania spisu inwentarza - na wstępie dodam, że w celu uzyskania takiej informacji byłem już u radcy prawnego i dzwoniłem do kilku komorników, jednak nadal nie mam pewności.
Odpowiadając na pytania:
1. Kiedy zmarł spadkodawca (podaj przynajmniej rok)?
18 stycznia 2023
2. Jaki jest Twój stopień pokrewieństwa względem spadkodawcy?
Żona
3. Czy spadkodawca ma dzieci, męża/żonę?
Żona oraz czwórka dzieci
4. Czy zostało przeprowadzone postępowanie spadkowe?
Nie
Istniała wspólnota majątkowa. Czy zatem, przy sporządzaniu spisu inwentarza brane są pod uwagę również konta bankowe żony i połowa środków wchodzi do 'inwentarza'?
Co w przypadku odrzucenia spadku w całości przez żonę? Co się dzieje z połową środków na kontach, jeżeli wchodziłyby one w skład inwentarza zmarłego męża?