spis inwentarza

• Autor wątku Autor wątku oolek85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oolek85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,

- czy spis inwentarza przez komornika mogę zrobić przed podjęciem spadku?

oolek85 napisał:
Czy spis inwentarza przez komornika mogę zrobić przed podjęciem spadku?
Jeżeli chodzi Panu o to czy spis inwentarza można sporządzić przed stwierdzeniem nabycia spadku lub aktem poświadczenia dziedziczenia to tak ale trzeba uprawdopodobnić, że jest się osobą uprawnioną.
Przepis prawny:
art. 637 Kodeks postępowania cywilnego
§ 1. Na wniosek tego, kto uprawdopodobni, że jest spadkobiercą, uprawnionym do zachowku lub zapisobiercą, albo wykonawcy testamentu, tymczasowego przedstawiciela lub wierzyciela mającego pisemny dowód należności przeciwko spadkodawcy sąd spadku wydaje postanowienie o sporządzeniu spisu inwentarza.
§ 2. Jeżeli sporządzenia spisu inwentarza żąda wierzyciel, sąd spadku wydaje postanowienie w przedmiocie wniosku po wysłuchaniu spadkobiercy, chyba że wysłuchanie nie jest możliwe.
§ 3. Sąd spadku niezwłocznie zarządza ogłoszenie o wydaniu postanowienia o sporządzeniu spisu inwentarza.
§ 4. Na postanowienie w przedmiocie sporządzenia spisu inwentarza przysługuje zażalenie.

Ostatnia edycja:
Jestem wnukiem osoby zmarłej i mam testament od notariusza, że wszystko zostało przepisane na mnie. Czy wystarczy, że do wniosku o spis dam kopię testamentu?

Tak, jeżeli testament jest ważny to może być podstawą uprawdopodobnienia.

Dziękuję.
Czy w takim spisie od komornika (przed przyjęciem spadku) będzie informacja o środkach na kontach bankowych zmarłego?

Powrót