O
oolek85
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 18
Witam,
- czy spis inwentarza przez komornika mogę zrobić przed podjęciem spadku?
- czy spis inwentarza przez komornika mogę zrobić przed podjęciem spadku?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jeżeli chodzi Panu o to czy spis inwentarza można sporządzić przed stwierdzeniem nabycia spadku lub aktem poświadczenia dziedziczenia to tak ale trzeba uprawdopodobnić, że jest się osobą uprawnioną.oolek85 napisał:Czy spis inwentarza przez komornika mogę zrobić przed podjęciem spadku?
art. 637 Kodeks postępowania cywilnego
§ 1. Na wniosek tego, kto uprawdopodobni, że jest spadkobiercą, uprawnionym do zachowku lub zapisobiercą, albo wykonawcy testamentu, tymczasowego przedstawiciela lub wierzyciela mającego pisemny dowód należności przeciwko spadkodawcy sąd spadku wydaje postanowienie o sporządzeniu spisu inwentarza.
§ 2. Jeżeli sporządzenia spisu inwentarza żąda wierzyciel, sąd spadku wydaje postanowienie w przedmiocie wniosku po wysłuchaniu spadkobiercy, chyba że wysłuchanie nie jest możliwe.
§ 3. Sąd spadku niezwłocznie zarządza ogłoszenie o wydaniu postanowienia o sporządzeniu spisu inwentarza.
§ 4. Na postanowienie w przedmiocie sporządzenia spisu inwentarza przysługuje zażalenie.