Spisany testament, czy nie ujęci muszą zrzec sie spadku ?

• Autor wątku Autor wątku slawek2310p
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

slawek2310p

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzien dobry
Zmarła niezamężna i bezdzietna osoba. Podobno spisała testament zapisując cały majątek na jedno z rodzeństwa. Czy pozostałe rodzeństwo musi zrzec się spadku? Czy na podstawie spisanego testamentu nic im sie po prostu nie należy ?

Żeby zrzec się spadku to trzeba być spadkobiercą.
Jeżeli pozostali spadkobiercy ustawowi zostali pominięci w testamencie a nie zostali w nim wydziedziczeni to przysługuje im roszczenie o zachowek.

A rodzenstwu nalezy sie zachowek po zmarłej siostrze ?

Ewentualnie skoro pominiete w testamencie rodzeństwo dostało informacje ze muszą sie zrzec spadku, to moze tego testamentu wcale nie ma, albo jest zfałszowany ?
Testament spisany odrecznie, nie u notariusza.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jeżeli ktoś chce żeby ktoś się zrzekł spadku to jedna z dwóch rzeczy:
1. Nie ma zielonego pojęcia o czym mówi
2. Próbuje oszukać jednego ze spadkobiorców

Zrzec się spadku może wyłącznie osoba której ten spadek przysługuje. Co jest logiczne, bo skoro nie przysługuje mi spadek to nie mam się czego zrzekać.

slawek2310p napisał:
Podobno spisała testament zapisując cały majątek na jedno z rodzeństwa.
"Podobno" to trochę za mało. Trzeba znać treść testamentu a czasem nawet stan majątku spadkodawcy aby móc stwierdzić czy osoba wskazana w testamencie dziedziczy całość spadku czy część spadku lub może tylko zapisano jej konkretną rzecz ze spadku i jest zapisobiercą a nie spadkobiercą.

slawek2310p napisał:
A rodzenstwu nalezy sie zachowek po zmarłej siostrze ?
Nie należy się. Do zachowku mogą być uprawnieni tylko niektórzy spadkobiercy ustawowi tacy jak: potomkowie spadkodawcy, małżonek spadkodawcy, rodzice spadkodawcy.

Ostatnia edycja:
Owner99 napisał:
Jeżeli ktoś chce żeby ktoś się zrzekł spadku to jedna z dwóch rzeczy:
1. Nie ma zielonego pojęcia o czym mówi
2. Próbuje oszukać jednego ze spadkobiorców

Zrzec się spadku może wyłącznie osoba której ten spadek przysługuje. Co jest logiczne, bo skoro nie przysługuje mi spadek to nie mam się czego zrzekać.

Mylicie pojęcia, jak spadkodawca zmarł to nie ma mowy o zrzeczeniu się spadku, takie rzeczy to za życia. Po śmierci można odrzucić spadek, o ile jest się w ogóle spadkobiercą, ttmentowym lub ustawowym.

Powrót