Spłacanie długów rodzica, a wymeldowanie

• Autor wątku Autor wątku Przemke123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jak będę miał dostęp do aktu podam udziały.

Postaram się dogadać z panią prawnik.
Pytanie. Czy zgodne z prawem bylo by sprzedanie mieszkania i z tych pieniędzy spalenie długu? Oczywiście informując o tym nabywcę.

Nabywcę? Umawiać się należy z wierzycielem, informować - komornika. Owszem, sprzedanie lokalu jest możliwe zawsze, ale uzyskane środki, by nie naraić sobie kłopotów, należy spożytkować na spłatę zadłużenia. Ponieważ obecnie właścicielką jest matka, to ona podejmuje decyzję o sprzedaży.

Zdecydowaliśmy się na sprzedaż.
Ale mam jeszcze pytanie.

Os grudnia do kwietnia komornik pociągnął mi w sumie pięć rat po ok. 150zł. Co daje już pokaźną kwotę.

Dług dotyczy wszystkich ale komornik "wybrał" mnie do spłaty
Czy jest możliwość aby jakoś odzyskać od rodzeństwa pieniądze? Oczywiście dobrowolnie oddać nie chca

Z pomocą rozumiem przyjdzie roszczenie regresowe. Co tam zawrzeć aby to miało ręce i nogi?

Ostatnia edycja:
Sprzedaż, ok... Co do roszczenia regresowego - na ten moment jak pisałem - nie masz na razie jeszcze do niego prawa.

Do roszczenia regresowego nabędziesz prawo, jak "swoją część" długu spłacisz.

Przykładowo:
Mieszkanie sprzeda się za 48 tysięcy (przykład, żeby łatwiej przedstawić). Ty miałeś 9/48 udziałów. Czyli po sprzedaży mieszkania powinieneś otrzymać 9 tysięcy. Z tego natomiast wpłacić na zadłużenie 9/48 całości zadłużenia i tak każdy z współwłaścicieli. Ty wpłaciłeś już coś. Dajmy na to, że jest to tysiąc. W takim razie "dokładasz" 8 tysięcy do zadłużenia, a tysiąc z tej sprzedaży dostajesz "do ręki".

Jeśli nie będzie się dało tak dogadać, to bierzesz "swoją część" ze sprzedaży, wpłacasz na zadłużenie wszystko co masz (nawet, jeśli przekracza to owe 9/48), a następnie nadwyżkę domagasz się od pozostałych zobowiązanych na podstawie art. 376 kc - i tutaj powinieneś wezwać do zapłaty.

A jak nie zapłacą, to witamy w dorosłym życiu i szykujemy pozew.

Nie wiem jak mam dziękować.
Spróbuję załatwić sprawę polubownie.

Dziękuję raz jeszcze :)

Powrót