Spłacanie długu a komornik

• Autor wątku Autor wątku michał07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michał07

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Czy jeśli dostałem "Sądowy nakaz zapłaty" a sprawa nie trafiła jeszcze do komornika, to czy jeśli będę spłacał zobowiązanie po trochu, to czy bank może w takiej sytuacji jeśli spłacam wnieść o egzekucję do komornika?

michał07 napisał:
Czy jeśli dostałem "Sądowy nakaz zapłaty"

czy jest klauzula wykonalności nadana?

michał07 napisał:
to czy jeśli będę spłacał zobowiązanie po trochu, to czy bank może w takiej sytuacji jeśli spłacam wnieść o egzekucję do komornika?

może ale nie musi, trzeba dogadać się z wierzycielem.

robinson21 napisał:
czy jest klauzula wykonalności nadana?

może ale nie musi, trzeba dogadać się z wierzycielem.

Napisałem pismo, ale że to syndyk po SKOKU otrzymałem odmowę spłaty w ratach i zaraz po tym dostałem pismo z sądu z nakazem zapłaty.

a może uległo przedawnieniu ta wierzytelność?
a złożyłeś sprzeciw od nakazu zapłaty?

nie, przedawnienia nie ma. sprzeciwu nie składałem, bo skoro nie ma przedawnienia to byłoby to bez sensu.

Witam ;-) może wie ktoś jak napisać pismo do wierzyciela aby odwołał egzekucję gdyż dług jest dawno spłacony ....z góry dziękuję

Saravilga napisał:
Witam może wie ktoś jak napisać pismo do wierzyciela aby odwołał egzekucję gdyż dług jest dawno spłacony ....z góry dziękuję

komornik wszczął egzekucje komorniczą?

mój pracodawca dostał list od niego z nakazem zajecia wyplaty ....dziś....

ps. dług zostać spłacony już w styczniu tego roku a dotyczył tzw opłaty za mieszkanie w którym jestem zameldowana ale głównym najemcą jest moja siostra .....i Ona nie dostała tzw nakazu zaplacenia lecz ja....co tez mnie to dziwi

Saravilga napisał:
mój pracodawca dostał list od niego z nakazem zajecia wyplaty ....dziś....

znasz sygn akt komorniczych to KM XX/XX oraz imię i nazwisko komornika jeżeli tak to idź do kancelarii komorniczej wraz z dowodami spłaty zadłużenia.

mam pytanie..jeśli mam sprawę u komornika i dogadaliśmy się co do spłacania ratalnego to czy odsetki też są w tym względzie do umożenia przez komornika czy też nie?

Wiolcia45 napisał:
mam pytanie..jeśli mam sprawę u komornika i dogadaliśmy się co do spłacania ratalnego to czy odsetki też są w tym względzie do umożenia przez komornika czy też nie?

odsetki należne wierzycielowi się należą jeżeli są ujęte w wyroku sądowym.

Powrót