Splacenie mieszkania

• Autor wątku Autor wątku mc pablo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mc pablo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mieszkam w mieszkaniu czynszowym razem z matka ktora jest jego glownym najemca po zmarlym ojcu. Piec lat temu moja siostra wyszla za maz i wyprowadzila sie do rodzicow swojego meza. W tym roku zakupili dom w kredycie i moja siostra domaga sie od matki splaty polowy wartosci ( rynkowej ) mieszkania w ktorym mieszamy twierdzac ze jej sie to nalezy z przychowku. Dodaje tez ze mamy brata z drugiego malzenstwa matki ktory mieszka ze swoim ojcem. Jakie prawa warunkuja jej postepowanie i co bedzie jezeli ja wykupie to mieszkanie od gminy. Czy naprawde nalezy sie mojej siostrze az polowa wartosci rynkowej tego mieszkania ? Poza tym ja tez nie chce mieszkac wiecznie w tym mieszkaniu tylko wyprowadzic sie pare lat po slubie. Prosze o pomoc bo szwagier zaczyna mnie denerwowac :)

Jeżeli mieszkanie nie jest własnościowe, to nic się jej z tego tytułu nie należy (mowa o zachowku), bo nikt nie posiada praw własności do tego mieszkania. (chyba)
Rozumiem, że jest to wspólnota mieszkaniowa, a nikt z najemców (mowa o zmarłym ojcu) nie wykupił wcześniej tego mieszkania, więc jest ono własnością wspólnoty.

1. Skoro mieszkanie nie jest własnościowe, nic się Pana siostrze nie należy. Chyba, że ojciec pozostawił inny majątek z którego siostra chce zachowek.
2. Nawet, gdy mieszkanie było własnościowe, a siostra chce zachowku po ojcu to przysługuje jej zaledwie 1/3*1/2=1/6 wartości mieszkania :) Dziecka Pana matki z drugiego małżeństwa się tutaj nie liczy, gdyż nie było przysposobione przez Pana zmarłego ojca.

Powrót