spłaciłem dług do FA a komornik chce swoje ?

• Autor wątku Autor wątku olo.p
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olo.p

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam
maiłem zadłużenie w fa ,sprawa poszła do komornika ten zabierał co wpływało do niego ale główny dług w fa sie nic nie zmniejszał.komornik mówił że to szło na korespondencje i za to że sprawa leży u niego więc spłaciłem bezpośrednio na konto fa należność wraz z odsetkami itd.
teraz komornik żąda bym mu zapłacił to co on sobie naliczył z góry gdyby wpłaty szły przez niego !!:mad:
jeśli zapłaciłem bezpośrednio fa to komornik nic w tej sprawie nie zrobił więc za co mam mu płacić ?
proszę o pomoc co z nim zrobić :what:

jakie może mieć poniesione koszty koszty,jeśli zabierał na bieżąco co do niego wpływało. tu chodzi o jego zarobek jaki miał miec gdybym wpłacił do niego całą należność. z tego co się orientuję to z każdej wpłaty pobiera dla siebie % ale jeśli tej wpłaty nie ma a dług został zapłacony to jak możne liczyć sobie koszty egzekucji jeśli jej nie przeprowadził ?

Musisz oddac Komornikowi koszty egzekucjii za ten cały okres-nawet jak była umorzyła egzekucje.

to coś jest nie tak z naszym pop... prawem . płaci się za wykonaną pracę a nie za gotowość do jej podjęcia .w tym przypadku jeśli komornik nie wyegzekwował ode mnie długu to za co ma dostać pieniądze jeśli na nie nie zapracował ? jeżeli sam zapłaciłem wierzycielowi to on już nie ma co robić więc za co ta płaca ?

A czy matka dziecka po tym jak splaciles dlug w FA umorzyła egzekucje??
Bo jak nie to dług egzekucyjny rośnie z miesiaca na miesiac
Nie wiem przez jaki okres nie placiles tych alimentów i jaka jest wysokosc ich?-ale za każdy miesiac Komornik nalicza sobie koszta-winien tez mu jestes pewnie za koszty Korespodencjii tej której wysylal do Ciebie,do byłej i do wszystkich urzędów w celu poszukiwania Twojego zatrudnienia.

olo.p napisał:
jeżeli sam zapłaciłem wierzycielowi to on już nie ma co robić więc za co ta płaca ?

Dwie sprawy.Pierwsza-to taka że powinieneś powiadomić komornika o zawarciu umowy z FA a nie robić coś"za jego plecami".Wówczas w/w sytuacja nie miałaby miejsca.Druga-FA powinien zgłosić komornikowi fakt uregulowania wierzytelności.
Ponieważ byłeś świadom iż zobowiązanie wynikające z egzekucji podlega pod komornika to jemu a nie FA należało je wpłacać,tak więc koszty komornicze uregulować musisz.

CIĘŻKA SPRAWA Z WASZYMI PODPOWIEDZIAMI,kwestia czytania ze zrozumieniem tego co jest napisane wciąż aktualna
podstawowa sprawa.... komornik pobiera należność za egzekucje ? tak ? więc jeśli w moim przypadku jej nie przeprowadził to ....
to fa dało mi możliwość spłaty podając nr kont bankowych w nadesłanym piśmie więc nie ma tu mowy o żadnej umowie
poza tym jeżeli ....jak pisałem .... były wpłaty wcześniej na konto komornika ALE TEN NIE PRZESYŁAŁ ICH FUNDUSZOWI TYLKO ZATRZYMYWAŁ DLA SIEBIE....WIĘC MA SIĘ ROZUMIEĆ ŻE Z TEGO POKRYWAŁ FIKCYJNE PROWADZONĄ KORESPONDENCJE ...
ludzie czy ktoś z was dostał kiedyś wyliczenia , czy potwierdzenia wydanych kosztów komornika w związku z prowadzoną egzekucją ?? WĄTPIĘ

ALE TEN NIE PRZESYŁAŁ ICH FUNDUSZOWI TYLKO ZATRZYMYWAŁ DLA SIEBIE
To jest na razie domniemanie.Nie dysponujesz w tej sprawie takim materiałem dowodowym aby mieć 100% pewność.
Jeżeli wierzyciel nie poinformował komornika o wpłacie to ten postąpił zgodnie z prawem.Skąd komornik miał wiedzieć,że wierzytelność została spłacona?
udzie czy ktoś z was dostał kiedyś wyliczenia , czy potwierdzenia wydanych kosztów komornika w związku z prowadzoną egzekucją
Ja dostałam wszystkie koszty czarno na białym,wiec nie wiem z czym ty masz problem...

Wyciąg z Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o komornikach sądowych i egzekucji

Rozdział 7
Opłaty egzekucyjne
Art. 43. Za prowadzenie egzekucji i inne czynności wymienione w ustawie komornik pobiera opłaty egzekucyjne.
Art. 45. 1. Za dokonanie zabezpieczenia roszczenia pieniężnego komornikowi przysługuje opłata w wysokości 2% wartości roszczenia, które podlega zabezpieczeniu, nie mniejsza jednak niż 3% przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego i nie wyższa niż pięciokrotność tego wynagrodzenia. Opłatę tę uiszcza wierzyciel, składając wniosek o dokonanie zabezpieczenia, i jeżeli nie uiści jej wraz z wnioskiem, komornik wzywa wierzyciela do jej uiszczenia w terminie 7 dni. Do czasu uiszczenia opłaty komornik nie dokonuje zabezpieczenia.
Art. 46. 1. Do wartości egzekwowanego świadczenia lub zabezpieczonego roszczenia, stanowiącej podstawę ustalenia opłaty wlicza się odsetki, koszty i inne należności podlegające egzekucji lub zabezpieczeniu wraz ze świadczeniem głównym w dniu złożenia wniosku lub rozszerzenia egzekucji, z zastrzeżeniem ust. 2.
Art. 49. 1. W sprawach o egzekucję świadczeń pieniężnych komornik pobiera od dłużnika opłatę stosunkową w wysokości 15% wartości wyegzekwowanego świadczenia, jednak nie niższej niż 1/10 i nie wyższej niż trzydziestokrotna wysokość przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego. Jednakże w przypadku wyegzekwowania świadczenia wskutek skierowania egzekucji do wierzytelności z rachunku bankowego lub wynagrodzenia za pracę komornik pobiera od dłużnika opłatę stosunkową w wysokości 8% wartości wyegzekwowanego świadczenia, jednak nie niższej niż 1/10 i nie wyższej niż dziesięciokrotni wysokość przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego. W obu przypadkach komornik ściąga opłatę od dłużnika proporcjonalnie do wysokości wyegzekwowanych kwot.
Art. 49. 2. W sprawach o egzekucję świadczeń pieniężnych w przypadku umorzenia postępowania egzekucyjnego na wniosek wierzyciela oraz na podstawie art. 823 Kodeksu postępowania cywilnego komornik pobiera od dłużnika opłatę stosunkową w wysokości 5% wartości świadczenia pozostałego do wyegzekwowania, jednak nie niższej niż 1/10 i nie wyższej niż dziesięciokrotni wysokość przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego. Jednakże w razie umorzenia postępowania egzekucyjnego na wniosek wierzyciela zgłoszony przed doręczeniem dłużnikowi zawiadomienia o wszczęciu egzekucji, komornik pobiera od dłużnika opłatę stosunkową w wysokości 1/10 przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego.

Ostatnia edycja:
może na przykładzie to zrobię ,będzie widoczne o co kaman
powiedzmy że ...\
wiszę fa 10tyś ,komornik dolicza sobie od razu powiedzmy 4tyś( koszty egzekucji) =14tyś
tyle mam zapłacić u pijawki.miesięcznie wpływa do niego powiedzmy ...300...i dług nadal jest 14tyś ( to nie są żadne domniemania suma zadłużenia stała w miejscu !! ) ...ale
z fa dostaje pismo o wysokości zadłużenia 10tyś i podają nr kota (z hasłem wpłać teraz ,wygrasz pralkę :-) )
wpłacam fa 10tyś jak piszą ( pralki nie wygrałem !! )
więc jeśli fa dostało swoje wraz z odsetkami więc pijawa nie zrobiła egzekucji
czy są jeszcze jakieś nie jasności ?
więc niech ktoś wreszcie się zastanowi nim coś napisze ...i napisze
pozdrawiam wszystkich serdecznie
świąteczne życzonka ślę i zdrówka życzę :-)

olo.p napisał:
więc niech ktoś wreszcie się zastanowi nim coś napisze ...i napisze
pozdrawiam wszystkich serdecznie
świąteczne życzonka ślę i zdrówka życzę :-)

Ty umiesz czytać czy...tylko pisać?
Najlepiej zrobisz jak zeskanujesz pismo od komornika(zakryj dane osobowe) i wrzuć tutaj,bo póki co,to co piszesz nazywa się fikcja literacka...

Komornik zawsze przysyła w pismie jakie są jego koszta-zawsze wszystko jest dokladnie wyszczególnione.

Powrót