Splacilem grzywne lecz dostalem pismo od komornika

• Autor wątku Autor wątku Albert1991
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Albert1991

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Dostalem grzywne w wysokosci 200zl + koszta sadowe (80zl), grzywne zaplacilem, lecz dostalem pismo od komornika ze zostalo wszczete postepowanie egzekucyjne i do grzywny 280 zl doszly mi oplaty egzekucyjne.
Jak moge udowodnic komornikowi, ze grzywna zostala splacona? Druczek z poczty nie wiem gdzie jest. Czy komornik moze sprawdzic w sadzie splacenie grzywny? Co robic by nie placic grzywny drugi raz? :mad:

Wystąpić do Sądu o zaświadczenie że zadłużenie z takiego a takiego tytułu zostało spłacone.

Czy zeby dostac takie zaswiadczenie potrzebne mi sa dokumenty, czy tylko dowod z iminiem i nazwiskiem?

Pójdzie Pan do sądu i się dowie..dowód najczęściej każdy obywatel powinien mieć przy sobie ;)

dzieki wielkie za szybka odpowiedz.

Witam podepnę się do tematu, spłaciłem grzywnę w sierpniu 2010 roku, i w sądzie wszystko jest ok, ale okazuje się że komornik nie wie nic o spłacie grzwyny i nie wycofał wpisu w starostwie o zabezpieczeniu samochodu, co mam teraz zrobić żeby jak najszybciej to wyprostować, bo samochód sprzedałem kilka dni temu, ponieważ myślałem że skoro spłacam cała grzywnę w sądzie to on automatycznie przesyła dalej papiery do komornika a komornik do starostwa, dzięki za szybką odpowiedz

Na początek złóż wizytę w sądzie lub wykonaj telefon i zapytaj czy sąd wycofał wniosek egzekucyjny od komornika. Ważne kiedy to było a także czy komornik otrzymał taki wniosek.

sąd niczego nie wycofał , bo dzwoniłem dzisiaj i oni tylko zaksięgowali wpłatę grzywny, i ich rola się skończyła tak mi powiedziała pani przez tel, i w papierach sądowych wszystko jest w należytym porządku ale u komornika i w starostwie jest nie uregulowane , spłaciłem w sierpniu 2010 roku

Rozumiem że komornik nadal prowadzi postępowanie egzekucyjne i żąda od Pana całego świadczenia na rzecz sądu ???

nie komornik nic ode mnie nie żąda, po prostu nie może zdjąć zastawu z samochodu bo nie dostał żadnego pisma z sądu że spłaciłem należność w całości, ogólnie nie było postępowania z strony żadnego oprócz zajęcia samochodu na poczet przyszłej grzywny, i po wyroku prawomocnym spłaciłem grzywnę i myślałem że automatycznie sąd prześle papiery do sądu, dodam że samochodu w tym czasie normalnie używałem i żadnej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym nie było, tylko w papierach w starostwie

Prawdopodobnie samochód jest zabezpieczony na poczet należności sądowych na wniosek prokuratury. Do egzekucji nie doszło bo zapłacił Pan wszystko po wyroku w sądzie. Zabezpieczenie upadło miesiąc po uprawomocnieniu się wyroku a zatem samochód jest wolny od zajęcia. Aby to potwierdzić sąd karny powinien wydać na Pana wniosek postanowienie o stwierdzeniu upadku zabezpieczenia. Postanowienie to należy doręczyć komornikowi, który nastepnie zwolni samochód spod zajęcia i powiadomi urząd właściwy d/s rejestracji.

Ostatnia edycja:
super dziękuje serdecznie za pomoc

Powrót