Spłacona zaległość alimentacyjna a dalszą egzekucja komornicza

• Autor wątku Autor wątku RayRyuu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RayRyuu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, chciałem się dowiedzieć jak poradzić sobie w sytuacji gdy spłacone zostały zaległości alimentów i płacone są alimenty bieżące potrącane z wypłaty przez komornika, czy komornik w dalszym ciągu może zajmować wypłatę i spłacać za mnie alimenty bieżące, pomimo że mam możliwość opłacenia alimentów samodzielnie. Zadłużenie wynikło z powodu utraty pracy i trochę czasu minęło nim znalazło się stałą pracę.
Dodam że była partnerka, która założyła sprawę o egzekucję nie chce samodzielnie zwolnić/zawiesić komornika twierdząc żebym sam to sobie zrobił. Obecnie kontaktu z byłą partnerką nie mam żadnego, nie znam zarówno numeru telefonu jak i aktualnego adresu zamieszkania, a na ostatnią prośbę o zwolnienie / zawieszenie komornika i podanie numeru konta do przelewu alimentów stwierdziła że taka prośba jest bezczelna jednocześnie blokując ze mną kontakt na portalach społecznościowych.

Czy jest jakiś sposób na zawieszenie komornika i płacenie alimentów bezpośrednio do rąk przedstawicielki ustawowej bez pośrednictwa komornika i jednocześnie opłacania komornika?

Można wpłacić depozyt w Sądzie na pół roku (np alimenty zasądzone 500x6=3000zł) ale przez pół roku trzeba dalej utrzymywać komornika, potem depozyt wraca i płaci się wierzycielowi. Gorzej dla mnie bo nie mam na depozyt , mało tego komornik "pomylił" się na rzecz wierzyciela o 1000zł , dopiero po roku odzyskałam 600zł a o dalsze walczę i tak już rok czasu utrzymuję komornika w kwocie 112zł miesięcznie i końca nie widzę .

Powrót