Spłacony dług a nakaz zapłaty w trybie upominawczym

• Autor wątku Autor wątku trzytrzy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

trzytrzy

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam,
Okoliczności są nastepujące. Wiedząc o długu jaki posiadłem pod koniec lipca zadzwoniłem do firmy Intrum w celu uzyskania informacji na temat wysokości mojego zadłużenia. Osoba z która rozmawiałem przedstawiła mi kwotę o 1900 zł większa niż tą o której wiedziałem. Okazało sie że podała mi kwotę z kosztami zastepstwa procesowego i kosztami sprawy. Nie zgodziłem sie na zapłatę tej kwoty i w tym samym dniu spłacilem należność główna z odsetkami ustawowymi. W dniu dzisiejszym dostałem nakaz zapłaty całej kwoty + wspomniane koszty , wystawiony pod koniec maja tego roku. Moje pytanie - jakie mam szanse na umorzenie postępowania w po wniesieniu zaskarżenia ? Z góry dziękuje za pomoc.

Ps. Nie miałem żadnych informacji o sprawie w sadzie.

żadne, gdyż pozew wniesiono o wiele wcześniej a dług spłaciłeś po około dwóch miesiącach po wniesieniu pozwu,
możesz wnieś sprzeciw od nakazu i zobaczyć jaki ruch wykona Intrum może odpuszczą ale nie licz na to,

Co to za idiotyczna porada?!

Jeżeli postapisz tak jak radzi osoba powyżej, to będziesz zobligowany zapłacić drugi raz tę samą kwotę +resztę.

Musisz napisać sprzeciw. Kiedy odebrales list z sądu? I jaki to sąd?

Sąd Rejonowy w Warszawie Mokotów, pismo odebrałem dzisiaj. Co oczywiste posiadam potwierdzenie wpłaty. W Krd i Bik nie ma info o zadłużeniu.

Ostatnia edycja:
Legalny Brunet napisał:
Co to za idiotyczna porada?!

Jeżeli postapisz tak jak radzi osoba powyżej, to będziesz zobligowany zapłacić drugi raz tę samą kwotę +resztę.
źle zrozumiałeś wypowiedź i proponuję przeczytać wypowiedź pytającego:
trzytrzy napisał:
Wiedząc o długu jaki posiadłem pod koniec lipca zadzwoniłem do firmy Intrum w celu uzyskania informacji na temat wysokości mojego zadłużenia. Osoba z która rozmawiałem przedstawiła mi kwotę o 1900 zł większa niż tą o której wiedziałem. Okazało sie że podała mi kwotę z kosztami zastepstwa procesowego i kosztami sprawy. Nie zgodziłem sie na zapłatę tej kwoty i w tym samym dniu spłacilem należność
trzytrzy napisał:
tym samym dniu spłacilem należność główna z odsetkami ustawowymi.
trzytrzy napisał:
W dniu dzisiejszym dostałem nakaz zapłaty całej kwoty + wspomniane koszty , wystawiony pod koniec maja tego roku.

Więc jest to najprawdopodobniej nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym. Masz teraz 2 tygodnie (od dzisiaj będzie to 27 września) do złożenia sprzeciwu.

Pozew był wniesiony na formularzu? W uzasadnieniu powinni wskazać z czego wynika dochodzona kwota.

Już teraz mogę Ci powiedzieć, że powinieneś zaskarżyć nakaz w całości wnosząc jednocześnie o oddalenie powództwa i zasadzenie od powoda na Twoją rzecz kosztów. W uzasadnieniu wskaż, że spaciles zadłużenie, a co do pozostałej sumy zakwestionuj wszelkie okoliczności podane przez powoda i zaprzecz wszystkim jego twierdzeniom. Wskaż, że nigdy żadnej umowy z nimi nie zawierales i brak jest jakichkolwiek podstaw, by domagali się od Ciebie zapłaty.

W tym przypadku nie ma znaczenia czy byłem wcześniej poinformowany wezwaniem do zapłaty i to ze uregulowałem po terminie? Bo grzebiąc w paieraxh doszedłem że takie pismo najprawdopodobniej odebrałem( mam tylko pismo i nie wiem czy to był polecony z potwierdzeniem odbioru)

A ten list i ewentualne potwierdzenie jego odbioru został dołączony do pozwu?

Tak, został dołączony ale bez potwierdzenia odbioru

Zakwestionuj, że został Ci doreczony. To powód będzie musiał to udowodnić

Krótko: złóż sprzeciw, wskaż że uregulowałeś zobowiązanie. Co do kosztów postępowania, wnoś o zasądzenie ich przez powoda na rzecz pozwanego z uwagi na fakt, że nie dałeś podstaw do wytoczenia powództwa (powód nie skierował do Ciebie wezwania do zapłaty). Jeśli Sąd obciąży kosztami powoda, będziesz mógł dochodzić tych kosztów w procesie o bezpodstawne wzbogacenie.

W jakim znowu procesie o bezpodstawne wzbogacenie?! Ktoś tu nie ma pojęcia o czym mówi

Legalny Brunet napisał:
W jakim znowu procesie o bezpodstawne wzbogacenie?! Ktoś tu nie ma pojęcia o czym mówi

Nie doczytałem, że ostatecznie pozwany - przed uzyskaniem nakazu zapłaty - nie uiścił kosztów zastępstwa, a jedynie należność z odsetkami. Zatem tylko sprzeciw zawierający wniosek o obciążenie powoda kosztami na zasadzie 102 k.p.c.

Wiec mam rozumieć to następująco :
- skład sprzeciw i kwestionuje całość roszczenia
- uzasadniam spłatę zobowiązania i przedstawiam dowód wpłaty
- składam wniosek o obciążenie powoda kosztami ( 102 k.p.c.)

Jeżeli złoże sprzeciw w takiej formie, czego mogę spodzwiac i w jakim terminie od wpłynięcia mojego sprzeciwu?

A i jeszcze jedno, czy firma Intrum moze żądac zapłaty długu powiększonego o koszty (1900 zł ) zanim został dostarczony mi nakaz zapłaty? Jak ja rozumiem bez prawomocnego wyroku.
Ponieważ podczas rozmowy telefonicznej(w dniu wpłaty) nakazano mi zapłatę właśnie całej sumy łącznie z kosztem bez nakazu sądowego .

Ostatnia edycja:
Powrót