Spłacony dług a sądowy nakaz zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Kerol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kerol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Dzień dobry, kilka lat temu wziąłem szybki kredyt w jednej z firm. Z powodu nieobecności w Polsce o długu zapomniałem. W ostatnim czasie przyszły mi pisma i postanowiłem dogadać się z firma Inkaso Kredytowe aby spłacić dług razem ze wszystkimi kosztami. Pod koniec listopada otrzymałem nawet drogą mailową potwierdzenie spłaty zadłużenia. Wczoraj otrzymałem z sądu nakaz zapłaty tego zadłużenia. Dzisiaj dzwoniłem do sądu, że muszę pisać jakieś sprzeciwy itd. O co chodzi? Czy zostałem oszukany? Czy firma windykacyjna nie ma obowiązku informować sąd o tym, że dłużnik spłaca zadłużenie? Czy mam możliwość pozwania firmy windykacyjnej jeżeli tak to na jakiej podstawie? No i pytanie co taki sprzeciw ma zawierać? Czy wydrukowane potwierdzenie spłaty zadłużenia od firmy windykacyjnej będzie dokumentem branym pod uwagę przez sąd? No i jak liczony jest czas bo teraz okres świąteczny boję się, że moje pismo nie dojdzie na czas a mam na spłatę 14 dni. Jeżeli ktoś wie co robić będę wdzięczny za pomoc

Splacona została cała kwota tak zrozumiałem a w międzyczasie złożono pozew o wydanie nakazu wiec trzeba złożyć sprzeciw od nakazu zapłaty.

Powrót