spłacony dług przed nadaniem klauzuli w postepowaniu upominawczym- egzekucja

• Autor wątku Autor wątku IzaDS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

IzaDS

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Szukam pomocy w jednej sprawie:
Po uzyskaniu nakazu zapłaty (obejmującego zaległe odsetki od kredytu+ koszty sądowe -136zł) w ciągu tygodnia od otrzymania dokonałam spłaty prawie całego. Pisze prawie bo pomyliłam się o niespełna 8 zł (mniej) Wpłaciłam 128 zł. Dopłaciłam z nawiązką na odsetki ale już po upływie 2 tygodni resztę. -22zł.
Na ten cały nakaz zapłaty została uzyskana klauzula wykonalności ale juz po tych 2 wpłatach. -miesiąc od tej ostatniej wpłaty.
Kilka miesięcy później KS zajął mi środki na koncie (ok 460 zł). Nie mogłam złozyć powództwa opozycyjnego bo za późno się zorientowałam i KS zakończył postępowanie.
Wezwałam Wierzyciela do zwrotu środków gdyż wg mnie nie powinien nadać klauzuli na cały nakaz - jednakże nie wpłaciłam 100% w ciągu 2 tygodni i nie jestem pewna czy rzeczywiście nie mogli jej nadać. Moje reklamacje nic nie dają. (wierzyciel getback) Oni żądaja ode mnie jeszcze kosztów zastepstwa egzekucyjnego i dzis się dowiedziałam telefonicznie,że te koszty sprzedali dalej do innej firmy windykacyjnej.
Czy ja mogę im wytoczyć powództwo czy nie mam o co walczyć?
Bardzo proszę o pomoc.

no cóż pozostaje wezwać wierzyciela z nakazu zapłaty do zwrotu nadpłaty jeżeli takowa zaistniała ale zanim to zrobisz zbierz odpowiednie dokumenty a to:potwierdzenia wpłat bezpośrednio do wierzyciela oraz zawnioskuj do komornika o przesłanie postanowienia o zakończeniu egzekucji bądź poproś o przesłanie rozliczenia sprawy.

Witam,
potrzebuje pomocy w jednej sprawie, podpisałam ugodę z wierzycielem natomiast dzis otrzymałam z e-sądu nakaz zapłaty w postepowaniu upominawczym i to jeszcze z datą wpływu taka jak podpisanie ugody, od tamtego czasu wpłaciłam 3 raty z ugody i teraz nie wiem co mam zrobic czy płacic dalej czy za chwile komornik mi zajmie wynagrodzenie.

Proszę o pomoc w tej sprawie.

Złożyć sprzeciw. Na rozprawie wykażesz, że wywiązujesz się z podpisanej ugody i nie dałaś powodu do wytoczenia powództwa. Sąd powinien powództwo w tej sytuacji oddalić. A co to za wierzyciel? Tak na marginesie? Nie wpadłaś - mam nadzieję - na pomysł podpisania ugody na przedawniony dług?

Wydaje mi sie że nie, sprawdzałam to. Czyli rozumiem że sprzeciw jest konieczny w tej sytuacji? co będzie jak go nie złoże? mam dalej wywiązywać się z ugody i wpłacać raty? Wierzyciel to EGB Investments

Dług to ok 30tys a ugode mam podpisaną tylko na czesc do stycznia po 800 zł miesięcznie

Jakoś w tamtym roku musiałabym sprawdzić w papierach na cesji, kupiono od Banku PKO BP, była to zwykły kredyt, 20tys kwota główna plus 10tys odsetek na dzień dzisiejszy

Czyli rozumiem że jak złoże sprzeciw czeka mnie rozprawa w sądzie i to ja mam pokryć jej koszty? o to chodzi że ugode mam do stycznia i boję sie że jak złoże sprzeciw to oni nie będą chcieli po tym styczniu podpisać nowej ugody? mogę też sprzeciw złożyć przez stronę e-sąd?

Kasia Maj napisał:
Czyli rozumiem że jak złoże sprzeciw czeka mnie rozprawa w sądzie
po złożeniu skutecznego sprzeciwu,
Kasia Maj napisał:
i to ja mam pokryć jej koszty?
być może nie dojdzie do sprawy i kosztów może nie być,
Kasia Maj napisał:
o to chodzi że ugode mam do stycznia i boję sie że jak złoże sprzeciw to oni nie będą chcieli po tym styczniu podpisać nowej ugody?
to ich sprawa niech oni się martwią,
Kasia Maj napisał:
mogę też sprzeciw złożyć przez stronę e-sąd?
jeżeli posiadasz elektroniczny podpis oraz ustanowioną korespondencje elektroniczną do tej sprawy to możesz a ja proponuje po staremu czyli wysłać listem poleconym Pocztą Polską za potwierdzeniem odbioru,

Bardzo dziękuję za pomoc, jak ma wyglądać taki skuteczny sprzeciw?

Zostało mi kilka dni na napisanie, chciała bym to zrobić dobrze.

Bardzo proszę o odpowiedz dziś dzwonili do mnie z EGB i nie chcieli zebym składała sprzeciw, że oni wczesniej do sądu wysłali zanim ugoda była ale wydaje mi sie że coś kombinują.

No jasne, że by nie chcieli. Będą wtedy mieli prawomocny nakaz. Oprócz ugody.

Do Sądu Rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie
VI Wydział Cywilny
Ul. Boczna Lubomelskiej 13
20-070 Lublin

Sygnatura akt Nc-e xxxxxx/11

SPRZECIW

Dotyczy nakazu z dnia 28.09.2011r w sprawie Nc-e xxxxxx/11

Od nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym wydanym w dniu 28.09.2011r przez Sąd Rejonowy Lublin – Zachód w Lublinie, wnoszę sprzeciw z wnioskiem o:

1. uchylenie nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym całości,

UZASADNIENIE

Pozwana ....................... odmawia spłaty kwot wymienionych w nakazie zapłaty z dnia ............ wydanego przez SR w Lublinie. Powodowi zarzucam brak legitymacji czynnej oraz biernej, brak wykazania skutecznej umowy przelewu wierzytelności, brak wyliczenia kwoty sporu co do wysokości jak i co do zasady, koszty procesu bezzasadne.

Podpis
Imię i nazwisko

Też tak właśnie myślę złozę sprzeciw jak najszybciej, dziękuję za informacje i wzór. Czy jak to zrobię to wierzyciel dostanie o tym informację z sądu i ewentualnie sam wycofa sprawę z sądu? czy jak dojedzie do ewentualnej rozprawy mogę próbować umorzyć np cześć odsetek?

Najpierw zóż sprzeciw i to podstawa. Póżniej proponowałbym kontakt z adwokatem [...] -w google wpisać i oni są za darmo. Egzekwują tylko od tamtych jak przegrają a w tym przypadku prawie na pewno przegrają. Tylko tyle a efekt murowany. Mówimy o sporych kwotach dlatego trzeba podejść profesjonalnie i adwokat to zrobi jak należy szczególnie że za niego płacić nie trzeba.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dawno mnie tu nie było...sprawa wygląda tak złozyłam sprzeciw potem dostałam pismo z sądu że przekazuję sprawę do właściwego sądu wczoraj dostałam pismo z sądu że wierzyciel wycofał pozew bez zrzeczenia się roszczenia, mam dwa tygodnie na odpowiedz, co najlepiej było by teraz zrobić? czemu sie wycofali moze lepiej iść do sądu? w tym miesiącu będe negocjować ugode na całą spłatę długu.

Powrót