Spłacony kredyt ,a mimo to wyrok zaoczny o zapłatę już spłaconego kredytu i kosztów

• Autor wątku Autor wątku Paaulinaa123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paaulinaa123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam mam takie pytanie 26lipca spłaciłam w całości kredyt z odsetkami ,a w dniu 4grudnia dostałam wyrok zaoczny w którym sąd zasądza spłatę już spłaconego kredytu i zapłatę kosztów sądowych.

Czy to może być tak że spłaciłam kredyt dużo wcześniej ,a mimo to dostałam wyrok zaoczny o zapłatę? Czy bank nie powinien zgłosić tego do sądu że spłaciłam wszystko i jakoś wstrzymać , wycofać postępowanie?

Jak można się od tego odwołać żeby nie płacić kosztów sądowych tak naprawdę za coś co już było spłacone dużo przed wyrokiem zaocznym.

Paaulinaa123, w takim przypadku należy sporządzić sprzeciw od tego wyroku oraz przedstawić dowody.

Należy jednak zwrócić uwagę na to czy spłacenie kredytu (26 lipca) odbyło się w terminie? Oraz czy powództwo zostało wytoczone przed spłaceniem czy po jego zapłaceniu?

Powyższe będzie miało znaczenie dla ewentualnego rozstrzygnięcia o kosztach postępowania bowiem jeżeli spłaciłaś należność to należność główna się nie należy ale jeżeli powództwo zostało wytoczone przed spłatą należności (a była ona wymagalna) to zwrot kosztów procesu stronie powodowej się należy.

Czy te wytoczone powództwo to jest ,,pozew o zapłatę w postępowaniu upominawczym''?

19 kwietnia dostałam ostatni bodajże pozew o zapłatę w postępowaniu upominawczym.
A więc nie ma szans na odwołanie się od kosztów sądowych, powołując się chociażby na ciężką sytuację finansową, brak pracy?

Powrót