splata dlugu a egzekucja komornicza

• Autor wątku Autor wątku marares
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marares

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
moj maz dlug u komornika w zwiazku z zaleglymi alimentami- wierzyciel wniosl o egzekuje komornicza- wiec zostal dokonany wpis w ksiedze wieczystej o zajecie mieszkania- po wezwaniu od komornika splacilismy dlug- zostaly jedynie alimenty biezace.
z mezem nie mamy rozdzielnosci majatkowej a moieszkanie jest nasza wspolna wlasnoscia.
komornik poinformowal nas ze nie moze skasowac wpisu w ksiedze mimo iz dlugu nie ma
co mozemy zrobic bo chcielismy mieszkanie sprzedac ale nikt nie da kupujacym kredytu na mieszkanie gdzie jest wpis w KW
nie wiem co robic
czy wyslanie mojego sprzeciwu do komornika o egzekucji i wpisie w KW cos by pomoglo??
bo przypomne ze maz nadal placi alimenty ale nie ma zaleglosci
dziekuje

marares napisał:
ale nikt nie da kupujacym kredytu na mieszkanie gdzie jest wpis w KW
nie wiem co robic
Dlaczego ma nie dać? Wierutna bzdura.

niestety nie da- bo w warunkach podpisania umowy bank zastrzegl sobie ze ksiega musi byc wolna od wpisow.
wiec chcemy ten wpis jak najszybciej usunac ale nie wiemy jak, bo przeciez dlugu juz nie ma a wpis pozostaje?

marares napisał:
Wierzyciel jest dysponentem postępowania egzekucyjnego i jest władny w każdej chwili złożyć wniosek o umorzenie tego postępowania.

skoro to jest współwłasność to czy w tym przypadku ta sytuacja nie miałaby miejsca ?

Bedek napisał:
W w/wym przypadku - dla mnie sprawa umorzenia jest jasna. Określa to treść art. 923 § 2 kpc. Wierzyciel ma 7 dni na wniosek. Nie ma wniosku - komornik umarza egzekucję z nieruchomości.

czyli, ze komornik tego wpisu nie skasuje- jak zrobic to najszybciej?
gdzies slyszalam ze musze wplacic do depozytu 6-krotnosc wartosc alimentow i moze to pomoze ? czy lepiej sprzeciw?

kismen napisał:
skoro to jest współwłasność to czy w tym przypadku ta sytuacja nie miałaby miejsca ?
No tak nie doczytałem, dzięki kismen :ok:

marares - poczytaj ten wątek, tu masz następny fragment :
Bedek napisał:
W każdym razie wniesienie sprzeciwu przez małżonkę dłużnika - będzie korzystniejsze niż nie skorzystanie z tej formy.
Jeśli bowiem sprzeciw nie zostanie wniesiony - egzekucja z nieruchomości będzie mogła zostać umorzona dopiero po upływie roku na podstawie art. 823 kpc ( o ile oczywiście wcześniej wierzyciel nie złoży wniosku o umorzenie ).

dziekuje- juz pisze ten sprzeciw.

Dodatkowo Twój mąż może złożyć skargę na czynność komornika - komornik ma obowiązek wybrać spośród kilku form egzekucji tę, która jest dla dłużnika najmniej uciążliwa. No chyba, że faktycznie nie miał z czego innego ściągać... Nieruchomość to ostateczność.

EagleInterceptor napisał:
komornik ma obowiązek wybrać spośród kilku form egzekucji tę, która jest dla dłużnika najmniej uciążliwa.
Proszę o podanie podstawy prawnej.

Faktycznie nie komornik tylko wierzyciel. Jest to uregulowane w KPC.

Art. 799.
§ 1. Wierzyciel może w jednym wniosku wskazać kilka sposobów egzekucji temu samemu dłużnikowi. Spośród kilku sposobów egzekucji wierzyciel powinien zastosować najmniej uciążliwy dla dłużnika.

Można chyba próbować składać skargę wskazując, że dłużnik jest narażony na nieuzasadnione koszty i trudności. Wnosić do sądu o zmianę decyzji komornika poprzez zdjęcie zajęcia nieruchomości i w zamian za to zajęcie wynagrodzenia. Ewentualnie dochodzić roszczeniem od wierzyciela jakichś rekompensat. Oczywiście, jeżeli jest to sytuacja w której ktoś zajął nieruchomość a mógł zająć wynagrodzenie.

Ostatnia edycja:
Powrót