Spłata długu przed rozprawą

• Autor wątku Autor wątku reherius
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

reherius

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Dobry wieczór.

Nurtuje mnie jedna bardzo ważna dla mnie kwestia. Posiadam wobec ID Finance Poland - w zawiadomieniu z sądu o rozprawie mam błąd "ID Finance Polanda Spółkiej z o.o." - ale pewnie to nic takiego, że jest błąd.

Miałem w listopadzie pismo z Sądu Rejonowego w Lublinie o zapłacie kwoty 566 PLN + 30 zł. opłaty sądowej - Pozew o zapłatę ze strony ID Finance. Nie uregulowałem płatności.

Dostałem teraz w lutym pismo "Zawiadomienie" Stawiennictwo osobiste nieobowiązkowe od Sądu Rejonowego Warszawa Praga-Północ. o rozprawie 5.03 br.

Pytanie. Czy mogę to spłacić przed 5 marca i rozprawą?
Czy muszę się stawić oraz czy warto? Czy coś to teraz zmieni?

Domyślam się, że po rozprawie dojdą koszty sądowe czy komornik - co jest mi niepotrzebne bo jestem teraz w stanie kwotę spłacić w całości (oczywiście mogłem myśleć, ale stało się...) Czy jest ktoś w stanie rzetelnie doradzić? Przez pracę nie jestem w stanie podjechać do Sądu.

upewnij się, że wpłacasz właściwemu podmiotowi, bo wydaje się, że nie panujesz nad sytuacją i to inni układają Ci życie (mogli już sprzedać twój dług i tylko Ci się wydaje, że wiesz kto jest Twoim wierzycielem)

Czy panuje to chyba warto już mi ocenić;) Ale dziękuje za odpowiedź.

Pytanie czy mam szanse to wpłacić przed jutrzejszą sprawą? Czy mam się na niej stawić czy teraz już wszystko jedno bo i tak "sprawa" trafi do komornika i do tych 500 PLN doliczą mi 300 kosztów egzekucyjnych?

Czy może warto się stawić i wpłacić w kasie sądu?

wpłać i przynieś do sądu potwierdzenie wpłaty. Sąd być może przełoży rozprawę aby wierzyciel mógł zweryfikować czy na pewno spłaciłeś.

reherius napisał:
Czy panuje to chyba warto już mi ocenić;) Ale dziękuje za odpowiedź.

Pytanie czy mam szanse to wpłacić przed jutrzejszą sprawą? Czy mam się na niej stawić czy teraz już wszystko jedno bo i tak "sprawa" trafi do komornika i do tych 500 PLN doliczą mi 300 kosztów egzekucyjnych?

Czy może warto się stawić i wpłacić w kasie sądu?

A co masz wpłacać w kasie sądu ? Nie Państwu Polskiemu jesteś coś winny tyko konkretnej firmie i jej powinienes to wpłacić po uprzednim upewnieniu się że wpłacasz odpowiedniej firmie. Na sprawę możesz iść i przedstawić potwierdzenie wpłaty. Koszty i tak będą później do zapłacenia.

Jak zapłacisz, i tak obciążą Cię koszty sądowe + zastępstwa procesowego.

Powrót