Spłata długu zza granicy

• Autor wątku Autor wątku IKA3080
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

IKA3080

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam.
Szukam odpowiedzi na kilka istotnych dla mnie pytań. Otóż spłaciłam sama wspólne długi (110tyś zł), z którymi zostawił mnie mąż po rozwodzie. On sam mieszka za granicą (Anglia), założył tam nową rodzinę o starej zapominając. Nie łoży alimentów na dzieci (dwoje) od jakichś 8 lat. Sprawa w Sądzie Okręgowym ciągnie się już 3 lata. W zeszłym roku coś tam zaczął płacić, ale różnie z tym bywa. Ja wysyłam monit za monitem ale bez echa. Dziś jest mi dłużny 64 tyś alimentów. Chciałabym się dowiedzieć następujących rzeczy.
1. Czy mogę dokonać cesji wierzytelności (za wyjątkiem alimentów-wiem, że tego nie mogę sprzedać), a jeśli tak to jak to bliżej wygląda?
2. Czy firma windykacyjna, kupując jego dług płaci od razu? czy dopiero gdy on spłaci? (przepraszam za tak podstawowe pytania ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi)
2. Czy jeżeli dłużnik przebywa za granicą to czy firma windykacyjna ma możliwości ścigania go za granicą?
Bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Myślę, że jak ma rodzinę to i stały adres. Przeczytaj http://forumprawne.org/komornik-postepowanie-egzekucyjne/362755-egzekucja-alimentow-za-granica.html
IKA3080 napisał:
Sprawa w Sądzie Okręgowym ciągnie się już 3 lata.
O podział majątku?
1.
IKA3080 napisał:
Czy mogę dokonać cesji wierzytelności
Masz tytuł co do wierzytelności?
IKA3080 napisał:
Czy firma windykacyjna, kupując jego dług płaci od razu?
Zapomnij - dostaniesz 10-15%
IKA3080 napisał:
Czy jeżeli dłużnik przebywa za granicą to czy firma windykacyjna ma możliwości ścigania go za granicą?
Osobiście, nie mam zaufania do ogłaszających się FW, że skutecznie odzyskują długi od rodaków przebywającym po za RP.

W Sądzie Okręgowym toczy się postępowanie o ściągniięcie alimentów zza granicy . Jeśli chodzi o alimenty zrobiłam wszystko o czym jest napisane już 3 lata temu. Płaci nie pełną kwotę a o zaległości monitowałam już 2 razy, bez echa. Każdy monit zajmuje rok czasu zanim dotrze w odpowiednie miejsce. Tragedia.

1 Muszę wystąpić do sądu o spłatę, dopiero co spłaciłam długi. Właśnie się za to zabieram stąd moje zapytania.

2. W takim razie jak odzyskać dług?

3. Ile mam czasu na założenie sprawy o spłatę, po spłaceniu długu?

Ostatnia edycja:
1. Możesz przy podziale majątku rozliczyć dług lub w ramach regresu.
2. Alimentów nie możesz a chcesz odzyskać dług?
3. O podział majątku nie przedawnia się. Regres 10lat

Bardzo przepraszam ale pan w ogóle nie odpowiada na moje pytania. Nic z tego nie rozumiem. A do tego to idiotyczne zapytanie "Alimentów nie możesz a chcesz odzyskać dług?" Mam rozumieć, że to ja jestem winna, że nie można ich wyegzekwować i najlepiej powinnam odpuścić i nic nie robić. Mimo wszystko dziękuję ale nie pomógł mi pan.

Cóż. Chyba Pani nic nie rozumie. Nie ma pani tytułu by odzyskiwać (wyrok, postanowienie, nakaz)
Jeżeli jest trudność z alimentami to w jaki magiczny sposób mając tytuł zrealizuje pani skuteczną windykację - egzekucję.
Nie jest Pani winna. Należy czytać ze zrozumieniem i działać....

IKA, bez nerwów : jeśli spłaciłaś wspólne długi, a nie masz podziału majątku dorobkowego małżonków ( chyba to miał na myśli korf - a zna się na tym ) nic nie zrobisz. Musi być podział ( założona sprawa w sądzie ) majątku wspólnego małżonków. Sąd z zasady przyjmuje udział 50:50 chyba. Możesz ją założyć w każdej chwili, bo się nie przedawnia. Wtedy, to co spłaciłaś możesz zaliczyć po swojej stronie - jako twoje nakłady albo ... po podziale majątku założyć mu sprawę o zwrot kasy na zasadzie regresu. Żądanie to przedawnia się po 10 latach od spełnienia ( zapłaty przez ciebie )

IKA - zachowaj spokój, bo nie będziesz myśleć logicznie - sama przez to przechodziłam, więc cię rozumiem

korf popraw proszę jeśli nie mam racji

Powrót