spłata długu

• Autor wątku Autor wątku marta83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marta83

Użytkownik
Odpowiedzi
130
dzien dobry

mam trzy zadłużenia dotyczące tego samego banku jedno z października 2007 roku i 2 z początku 2008r. przestałam spłacać zadłużenie z rożnych życiowych powodów. 26.04.2011 roku otrzymałam informacje ze bank sprzedał moje długi firmie prokura ale jeszcze 30.06 i 26.07 2011 dostałam pisma od komorników ze egzekucja komornicza wszczęta przez bank została umorzona i ze mam zapłacić koszty postępowania. Później Do jednej ze spraw dostałam sadowy nakaz zapłaty z którym wystąpiła fw do którego napisałam odwołanie ale nie zostało ono przyjęte pozytywnie z powodu nie wyrobienia się w terminie ( list odebrał członek rodziny i nie byłam pewna kiedy). Do dwóch pozostałych spraw kruk wysyła mi cały czas pisma z formularzami do ugody na które nie odpowiadam.

teraz mam możliwość spłacenia długów tylko nie wiem jak się do tego zabrać. pożyczałam od banku ale skoro fw kupiła dług to muszę spłacić im? i czy jest jakaś szansa żeby dogadać się z nimi o umorzenie odsetek i kosztów i spłacić tylko to co wykupił od banku?

wcześniej nie mogłam ale teraz mogę i chce się w końcu pozbyć tego balastu mieć czyste konto i spokojna głowę, pójść do pracy nie martwic sie ze komornik wejdzie mi na pensje czy o o ze kiedyś mój syn będzie musiał odpowiadać za moje błędy

marta83 napisał:
pożyczałam od banku ale skoro fw kupiła dług to muszę spłacić im? i czy jest jakaś szansa żeby dogadać się z nimi o umorzenie odsetek i kosztów i spłacić tylko to co wykupił od banku?

Spłacasz wierzycielowi, jeżeli bank sprzedał twoje zadłużenie to kto inny jest wierzycielem. Dogadać się jest zawsze szansa ale czy duża czy mała to w pierwszej kolejności Ty się dowiesz jak porozmawiasz z wierzycielem o kwestiach ugody.

Powrót