Spłata Fundusz Alimentacyjny

• Autor wątku Autor wątku Ciekawy89xx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Ciekawy89xx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam moja sprawa wygląda następująco konkubina ma zasądzane w sumie 2x po 300 zł na dzieci całość pobiera z Funduszu Alimentacyjnego .nigdy nie spłacałem lecz teraz po dwóch latach poprostu pogodziliśmy się konkubina chciała by wycofać pobieranie z Funduszu a ja chciałbym zadłużenie spłacić. I tutaj mam pytania
1.czy dług będzie nadal ścigany jako alimenty czyli komornik może mi zabrać z wypłaty więcej niż 50% tym sposobem zostawiając mniej niż 1530zl czy będzie to traktowane jako zwykły dług.
2. Ewentualnie czy mogę dogadać się z FA i spłacać na konto z pominięciem komornika

Zawsze 60% bez względu na wysokość zarobków, to nie jest zwykły dług.
Komornikowi nawet przy spłacie bezpośrednio do FA należna będzie opłata.

Bo gdzieś na forum wyczytałem że jak wygasa obowiązek alimentacyjny to wtedy dług z FA staje się długiem "zwykłym".
Myślisz że istnieje możliwość dogadania się z Funduszem bądź z komornikiem żeby nie siadał na wypłatę lecz sam mu będę spłacać?

To źle pytający wyczytał, nie jest tak traktowany.
Siąść można na taborecie, wynagrodzenie się zajmuje a środki przekazuje pracodawca na rachunek komornika.
Nikt podjęcia próby czy to z FA czy komornikiem nie zabroni, choć podstaw do niezajmowania wynagrodzenia przez komornika nie ma.

Czyli reasumując jakie najlepsze rozwiązanie by było . Niewiem wyjechać za granicę z podpisaną niemiecka umowa przyjechać i spłacić całość . Czy może jakieś inne pomysły ?

Decyzja pytającego, pewnie jakieś tam niewielkie odsetki się naliczają.

Bardzo dziękuję za pomoc :)

Powrót