Spłata grzywny

• Autor wątku Autor wątku daniel81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daniel81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam> proszę o pomoc w następującej sprawie> Aktualnie spłacam grzywnę w wysokości 3.6 tyś, napisałem do sądu o rozłożenie spłaty na raty. Sąd przychlił się do mojej prośby. Zapłaciłem juz 4 z 15 rat. Teraz chcę wysłać pismo do sądu z prośbą o zamianę pozostałej częsci grzywny na prace społeczne. Czy przez okres, który sąd rozpatruje moją prośbę dalej muszę płacić raty grzywny czy mogę przestać. Znajomy jest w podobnej sytuacji napisał takie pismo i czeka na odpowiedź juz ponad miesiąc stąd właśnie moje pytanie dziękuję i pozdrawiam.

Jeśli możesz płacić raty to nie ma podstaw do zamiany grzywny na pracę społęcznie użyteczną.

Jeżeli grzywna nie przekracza 120 stawek, to sąd może zamienić grzywnę na pracę społeczenie użyteczne. Oczywiście z okoliczności sprawy musi wynikać, iż wykonanie grzywny np. poprzez egzekucję byłoby nieskuteczne. Jednakże praktyka orzecznictwa sądowego, radzi sobie i z tym literalnym przepisem dot. tej kwestii, gdzie dla sądu jest ważne, aby w ogóle doszło do wykonania grzywny, czy to poprzez zapłatę, pracę, bądż zastępczą karę pozabwienia wolności.

W kazdym bądź razie, jeśli tylko grzywna, która została do wykonania nie jest wyższa niż 120 stawek, to spokojnie możesz złożyć wniosek o jej zamianę, a sąd to w sposób indywidulny do danego przypadku rozpatrzy.

Powrót