spłata grzywny...?

• Autor wątku Autor wątku jackass
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jackass

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry. Mam problem ponieważ chcę w jakiś sposób pomóc mojemu znajomemu. X ma 6 oddzielnych grzywien do zapłaty (łącznie ok. 5000)- na początku roku 2008 złożyliśmy wnioski o rozłożenie ich na raty, zostały rozłożone. Jednak z braku środków, nie zostały wpłacone żadne pieniądze. Zastanawiamy sie teraz, czy jest możliwe przedłużenie okresu spłaty grzywien (odpowiedni wniosek), czy należy ponownie złożyć odpłatne wnioski o ponowne rozłożenie na raty? Innym wyjściem jest złożenie wniosków o zamianę grzywien na prace społeczne, ale tego X chce uniknąć.. Dziękuję za pomoc

Teoretycznie można "przedłużyć" raty jeśli dotychczasowy okres ma jaki grzywnę rozłożono był krótszy od roku (a przy grzywnie znacznej lub w wypadkach szczególnie zasługujących na uwzględnienie krótszy od 3 lat0.

Jednak w sytuacji gdy dotychczasowe raty w ogóle nie były regulowane (nawet częściowo) nie sądzę by Sąd był skłonny do dalszego pobłażania. Chyba że sytuacja jest wyjątkowo ciężka i to z przyczyn losowych. Ale w tym ostatnim wypadku to raczej starałbym się o umorzenie.

Powrót