splata kredytu po smierci ojca

• Autor wątku Autor wątku 361scott
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
3

361scott

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Moj ojciec zmarl w 2007 roku i mial zaciagniety kredyt o kturym my nic nie wiedzielismy. Ja wyjechalam z kraju w 1994 roku i moja siostra w Polsce dostala pismo z banku w tym tygodniu. Nie zalatwialismy zadnych spraw o spadku poniewarz moj ojciec nic nie mial i myslelismy ze to niepotrzebne. Ojciec mieszkal w innym miescie niz moja siostra i siostra nie dostala zadnego listu z banku na jej adres ze ojciec ma jakis kredyt dopiero teraz ze musimy go splacic to jes pierwszy list. Czy musimy to splacac i czy jest z tego jakies wyjscie? Czytalam ze mamy 6 miesiecy na zrzekniecie sie spadku ale jesli o tym nie wiedzielismy i tego spadku nie chcemy to co mozemy teraz zrobic?

Ostatnia edycja:
Nieznajomość prawa szkodzi! Trzeba solidarnie z siostrą spłacić,bo nikt wam nie pomoże a napewno nie bank.

A czy nie mozemy skierowac sprawy do sadu?

Nie bo sąd nie anuluje długów.Ustawodawca przewidział przepis tak że miałyście panie na zrzeknięcie się 6 miesięcy po tym terminie dostaje się cały tz.inwentarz dobry i zły.Nic nieda się już zrobić i nieznam nikogo kto obszedł ten przepis.

Czy mozemy sie zwrucic do banku o umozenie odsetek?

Aśka1972:

jak udzielasz porad na forum, nie mając pojęcia o prawie, to przynjamniej przeczytaj to forum i poszukaj podobnych wątków;

361scott:

należy spróbować odrzucić sapdek pomimo tego, iż upłynęło 6 miesięcy; kilka razy na forum opisywałem taką procedure;

do Sądu skłąda się wniosek o zgodę na uchylenie się od skutków prawnych nie złożenia oświadczenia woli w terminie z uwagi na fakt, iż nie pozostawaliście ze zmarłym w stałych kontaktach, nie mieliście dostępu do jego rzeczy osobistych, ani mieszkania, a bank żadnych pism do was nie stosowował, szczególnie dotyczy to pana, jeśli rzeczywiście jest pan w stanie wykazać, iż mieszka od wielu lat za granicą;

jeśli kredyt jest wysoki, to warto zastanowić się nad pomocą adwokata;
prosze jeszcze poszukać postów w kwestii potencjalnego przedawnienia roszczeń banku o spłatę kredytu;

Napisałam tak gdyż sama jestem w takiej sytuacji i bank po moim ojcu ściąga długi i nic nie mogę zrobić.

to, że Ty subiektywnie nic nie możesz zrobić - czytaj nie wiesz co możesz zrobić;

nie oznacza, iż nie ma przepisu prawa, który jednak stanowi iż coś można zrobić, oczywiście pod pewnymi warunkami;

poza tym raz jeszcze CI pisze - forum prawne - udzielamy porad albo ich szukamy, a nie dzielimy się swoimi odczuciami;

Przepraszam jeszcze raz ale prawdopodobnie tak było najpierw napisałam a potem pomyślałam.Jeszcze raz wielkie przepraszam.

no tak, tylko znajdź teraz kolege pytającego, bo on raczej nie dowiedział się o treści prawidłowego postu;

przeczytał Twoje uwagi i się zmył...

rafal_26 napisał:
przeczytał Twoje uwagi i się zmył...
To źle zrobił !

Trzeba zaglądać na forum jak najczęściej - bo tutaj można się dowiedzieć ciekawych rzeczy i doczekać dobrych rad.8)

Witam!Ja równiez po moim zmarłym ojcu odziedziczyłam spadek(zadłużenia)zrzekłam się od razu ale mam córkę13letnią i co teraz? Czy wszystko przechodzi na nią?proszę o pomoc i co w tej kwesti zrobić?Dziekuje

córka dziedziczy spadek zawsze z dobrodziejstwem inwentarza (jako osoba niepełnoletnia);

jeśli od dnia złożenia oświadczenia o odrzuceniu spadku przez Panią nie upłynęło 6 miesięcy, to oczywiście w jej imieniu może pani spadek także odrzucić;

są to podstawowe informacje dostępne na forum, prosze poszukać w razie jakiegoś niezrozumienia pytać;

Powrót