spłata kredytu przez żyranta

• Autor wątku Autor wątku mareq12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mareq12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie.
W 2000 r. podżyrowałem kredyt na samochód. Kredytobiorca nie spłacił, potem zmarł.
Drugim żyrantem była żona kredytobiorcy. Zadłużenie było na 7 tysięcy. Ja spłaciłem 5 tys. I wziąłem od niego „ten” samochód a resztę ok. 2 tys miała spłacić żyrantka. Przez wiele lat nie otrzymałem żadnego wezwania, że coś jest nie tak.
Dostałem w zeszłym tygodniu pismo, z firmy Dunaj Finanse, że nadal jest to nie spłacone. Kwota urosła znowu do 7 tys.
Aby zakończyć definitywnie tą sprawę postanowiłem spłacić ten dług.
Moje pytanie jest następujące: czy po spłacie tego długu mam jakiś cień szansy odzyskać chociaż część pieniędzy od drugiego żyranta/spadkobierców?

1. sprawa zapewne przedawniona
2. jeśli spłacisz to możesz wystapić z powództwem o zwrot
3. jeśli spłacisz firmie windykacyjnej, to tak łatwo mogą cię nie wypuścić... odsetki się nie zbilansują, a to inny dług sie znajdzie...

Wezwij ich do podania wyliczenia, z którego będzie wynikało co się składa na tą kwotę, tj.:

- dług główny
- odsetki
- jakieś inne (odsetki karne etc.)

oraz z jakich okresów pochodzą.

Być może sprawa jest już przedawniona. Jeśli zapłacisz przedawniony dlug, nie masz co liczyć na zwrot pieniędzy.

Na takie pismo mogą nie odpisać - wtedy należy wszystko wyjaśnić w sądzie (jeśli założą sprawę).

Powrót