Spłata Kredytu Studenckiego

• Autor wątku Autor wątku khedron
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

khedron

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!

Z przyczyn losowych musiałem przerwać rok przed zakończeniem studiów moją edukację. Automatycznie otrzymałem list z ratami spłaty. Jedną ratę bank mi już pobrał. Moje pytanie, czy w tym przypadku również mnie obowiązuje dwu letni okres bez spłaty kredytu? I jaka jest szansa i co muszę zrobić aby umożyć spłatę kredytu na 24 msc.

Pozdrawiam

Tak czytałem, jednak nie mam jej teraz przy sobie, wiec dlatego pytam, ponieważ jest to pilna sprawa i zależy mi na czasie.

Nie ma takiej opcji jak odroczenie na 24 miesiące. Otrzymują je tylko osoby, które w terminie ukończą studia.
Jedyne co możesz to zawiesić spłatę kredytu na jakiś czas, ale to i tak niewiele Ci daje, bo odsetki są cały czas naliczane i potem, po upływie tego okresu kiedy nie spłacałeś masz wyższą ratę i cały kredyt musisz spłacić w do końca tego samego terminu...
Jak chcesz coś wiedzieć więcej, to pisz.

Witam mam pytanie, powinnam ukończyć studia w 2013r. (licencjackie) ale nadal ich nie ukończyłam, ponieważ powtarzałam 2 razy trzeci rok. W umowie mam napisane, że 30.09.2015r. powinnam zacząć spłacać kredyt, ale studiów nadal nie ukończyłam i czy w tej sytuacji bedę musiała spłacać ten kredyt skoro nadal mam status studenta i raczej będe chciała dalej studiować jeszcze rok żeby jednak skończyć te studia. Co w takiej sytuacji mogę zrobic? Proszę o szybka odpowiedz.

tak czytałam, ale tam nie ma odpowiedzi na moje pytanie...

Zgodnie z tym co piszesz, to nie będziesz musiała niczego spłacać. Pod warunkiem, że informowałaś na bieżąco bank o tym, że wydłuża Ci się okres studiowania i bank przedstawiał Ci do podpisania stosowny aneks... Obawiam się jednak, że tak nie było? A jest to wyraźnie napisane w umowie, zatem masz mały problem - oszukałaś bank, zataiłaś istotną informację. Lepiej biegnij szybko do swojego oddziału i się tłumacz...

p.s.
@Regand Po raz kolejny piszesz: "Czytalas swoja umowe kredytowa oraz regulamin ?"
Po co to robisz? Podnieca Cię, że masz kilkanaście tysięcy postów na forum? Pewnie ponad połowa z tego to teksty typu: "doczytaj umowę", "sprawdź w regulaminie" itd. :)

informowałam bank na bierząco, że powtarzam rok jeden raz i drugi , ale nie podpisywałam żadnego aneksu tylko bank kazał mi przynosić zaświadczenie że studiuje i podbitą legitymację i to wszystko...

i przez ten okres co powtarzałam rok nie miałam wypłacanego kredytu... mogli mi te powtarzanie wziąść jako okres karencji?

czyli wychodzi na to, że bank wpuścił mnie w "maliny" skoro powtarzałam rok to logiczne że wydłuża mi się okres kredytowania, czyli powinnam mieć ten aneks do umowy, ale w banku nic mi takiego nie mówili ;/

Aż mi się ciśnie na klawiaturę: Nie Ty pierwsza i nie Ty ostatnia... w banku niestety nic nie wiedzą na temat kredytu studenckiego, null, zero... taka jest prawda. Skoro powtarzasz rok, to zmienia się wszystko i powinnaś była podpisać aneks do umowy, pracownik banku to olał, ale konsekwencji za swój błąd nie poniesie, a Ty będziesz musiała rozpocząć spłacanie kredytu studenckiego? Idź do tego banku, ale nie rozmawiaj z jakimiś cieniasami tylko wyżej - wal do naczelnika, umów się, przedstaw swoją sytuację, olej maluczkich niedouczonych.

Powrót