Spłata kredytu

• Autor wątku Autor wątku kondzik007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kondzik007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Jestem nowym użytkownikiem tego forum, stąd nie mam pewności czy w dobrym dziale umieszczam pytanie, jeśli nie to proszę o zrozumienie:)

2 lata temu wziąłem kredyt 10000zł w mBanku, który został rozłożony na 3 lata. Całą kwotę przelałem na konto osoby z którą słownie dogadaliśmy się, że będzie mi spłacać raty poprzez regularne przelewy na moje konto. Tak się jednak nie stało i przez ponad 2 lata sam spłacałem zdecydowaną większość kredytu, jednak dość duża część kredytu została jeszcze do spłacenia. Czy jest jakaś możliwość odzyskania pieniędzy?

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

Co wpisales w tytule przelewu do tej osoby?
Jakie masz dowody na to na co i jak sie umawialiscie?

Tytułem było standardowe "przelew srodkow" natomiast kwota została przelana na specjalne konto otworzone na rzecz nowo otwartej działalności. Był to jeden przelew, nigdy,więcej na to konto nie wplacalem pieniędzy. Ta osoba miala przelewac mi pieniądze każdego 1ego kolejnego miesiąca, tak jak termin spłaty kredytu. Przez te 2 lata otrzymałem może ze 2 razy pełną kwotę i pare razy część pieniędzy. Niestety wszystkie wpłaty na moje konto były zatytułowane "przelew środków"

Hmmmm, czego jeszcze nie napisałem?

Art. 6. Ciężar dowodu - onus probandi
Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne.

Jakie posiadasz dowody na treść umowy między Wami?
Maile, smsy, wymiana zdań na social mediach, świadkowie itd.

W zasadzie żadne, tak jak wyżej pisałem umówiliśmy się "na gębe" jedyny dowód to przelew na firmowe konto.

Wiec rownie dobrze mogla byc to darowizna.

Masz kontakt z ta osoba? Czy w wymianie wiadomosci przyznalaby sie do tego dlugu?

Idź z włączonym dyktafonem. Umiejętnie pokieruj rozmową by uzyskać dowód na fakt pożyczki.

Powrót