spłata nakazu zapłaty e-sąd

• Autor wątku Autor wątku marze.na
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marze.na

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam, chciałam zapytać co się dzieje w sytuacji gdy, dłużnik zapłacił całość zobowiązania już po wydaniu nakazu zapłaty (przed klauzulą). Oczywiście nakaz do dłużnika wysłałam ja (i dotarł) a sąd kilka miesięcy nie mógł skutecznie dostarczyć. Otrzymałam informację z e-sądu, że sąd wydał zarządzenie o reklamacji przesyłki. Napisałam więc pismo do sądu, że już po wydaniu nakazu (dokładnie tydzień po) firma zapłaciła całość zadłużenia. Teraz dostaliśmy informację, że pozwany odebrał nakaz i skutecznie wniósł sprzeciw. Sprawa została przekazana do sądu wg. właściwości pozwanego. Pytanie co teraz? Mamy jeszcze pisać jakieś wyjaśnienie? po co przekazują coś co jest załatwione? przecież ta sprawa powinna być już umorzona.

Nie złożyłam. Napisałam tylko pismo w połowie maja, że dłużnik wszystko spłacił. Mam cofnąć ten pozew?

patrzę na podgląd akt sprawy w e-sądzie i wychodzi na to, że to moje pismo zaskutkowało jako sprzeciw. Nie ma żadnego pisma od dłużnika...

No to pewnie sąd uznał że modyfikujesz powództwo.

A przekazanie do sądu właściwego jest oznaczone jako prawomocne?

postanowienie jest z 11.06.2013 o przekazaniu. Ja go dzisiaj odebrałam elektronicznie. Nie wiem czy coś jeszcze robić?

dobrze rozumiem, że jeżeli dłużnik napisał jakiś sprzeciw to byłoby to w aktach sprawy? a jest tylko moje pismo właśnie...

witam ponownie, czy ktoś pomoże czy mam coś jeszcze pisać do sądu? zostawić temat? czy mam cofnąć pozew?

Możesz cofnąć pozew.
Uzasadnić krótko, że dłużnik zapłacił.

Masz na to czas do 21, jeśli odebrałaś 14 tego. Później sprawa trafi do narmalnego sądu i tam możesz nie uzupełnić dokumentów i skutek będzie podobny.

Powrót