Spłata należności dochodzonej pozwem w trakcie trwania postępowania sądowego

• Autor wątku Autor wątku Manchit
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Manchit

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, proszę o poradę w następującej kwestii: w trakcie procesu sądowego o zapłatę należności, który ciągnie się już 2 lata, pozwany wystąpił do powoda z propozycja ugody, na która powod nie odpowiedział. W związku z tym pozwany postanowił spłacić w całości dochodzona pozwem należność, wraz z odsetkami. Nie ma jednak podanego konta, na które miałby dokonać spłaty. Czy powód może odmówić pozwanemu podania nr konta do spłaty należności mówiąc, ze poczeka na wyrok Sądu? Co w takiej sytuacji może zrobić pozwany? Czy powinien zawiadomić Sąd o braku możliwości spłaty? Czy może te należność wpłacić np do depozytu sadowego? Czy może wysłać przekaz pieniężny na adres powoda? I co w sytuacji, jeżeli powod odmówi przyjęcia należności? Rozumiem, ze po spłacie należności dochodzonej pozwem, Sąd wydaje postanowienie o umorzeniu, jednoczesnie orzekając o kosztach procesu, które w późniejszym czasie obciążą zapewne pozwanego. Będę wdzięczny o podpowiedz, co można zrobić w tej sytuacji..

dlaczego strona powodowa nie chce podać nr konta bankowego do dokonania przez stronę pozwaną wpłaty zobowiązania?
dalej pamiętać trzeba, że strona pozwana może wpłacić dochodzoną kwotę na konto sądowe jako depozyt sądowy, Depozyt sądowy jest stosowany w trakcie procesów sądowych – pozwany składając kwotę przedmiotu sporu do depozytu sądowego korzysta z tego, że w przypadku przegrania sporu nie płaci odsetek od momentu złożenia sumy pieniężnej do depozytu sądowego do momentu uprawomocnienia się niekorzystnego wyroku i pobrania przez wierzyciela kwoty zdeponowanej na depozycie sądowym a w przypadku wygania sporu sądowego dłużnik w prosty sposób odbiera zdeponowaną na depozycie sądowym kwotę. Na koniec należy wskazać, że opłata sądowa od wniosku o złożenie przedmiotu świadczenia do depozytu sądowego jest stała i wnosi chyba 100 zł.

Dziękuje za odpowiedz. Powod ma pełnomocnika- syna, który ignoruje moje prośby o podanie konta do spłaty należności dochodzonej pozwem. Wezwania do zapłaty wysyłane byly na stary adres zamieszkania, dlatego ich nie posiadam. O depozyt muszę najpierw wystąpić do Sądu, a chciałbym spłacić należność główna bezposrednio do powoda i wystąpić do Sądu o umorzenie postępowania i poczekać na postanowienie o kosztach. Wyjeżdżam na dluzej za granice, i to byłoby dla mnie najlepsze rozwiazanie. Czy spłata należności głównej wystarczy do złożenia wniosku o umorzenie, czy mam tez sam obliczyć odsetki? Czy jeżeli w dalszym ciągu nie otrzymam tego konta do spłaty to mogę poinformować Sąd o utrudnianiu mi spłaty? Pozdrawiam

jak masz telefon do pełnomocnika powoda, to zadzwoń i poproś o nr konta bankowego do dokonania spłaty zobowiązania, a jak masz komornika na karku to wpłać to komornikowi na jego konto, oczywiście jeżeli zasądzono odsetki od kwoty główniej to też trzeba zapłacić ale najpierw je wyliczyć.

Jesteśmy w trakcie procesu wiec nie ma komornik. Chce dokonać dobrowolnej spłaty. Niestety ale wielokrotnie wysyłałam e-maile i smsy do pełnomocnika z taka prosba- ponieważ nie odbiera ode mnie telefonu. Nie podaje i nie raczy odpowiedzieć dlaczego. Kiedy zadzwoniłem z innego nr odebrał ale powiedział, ze nie będzie ze mną rozmawiał. Czy można go jakoś zdyscyplinować, zgłosić to w piśmie do sądu?

jesteś podczas toczącego się procesu, zatem wnieś wniosek do sprawy o możliwość wpłaty do depozytu sądowego kwoty żądanej pozwu, i będzie po temacie.

Powrót