A
Anna_kos
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 13
Witam, proszę o pomoc. Mój mąż w roku 2000 poręczył kredyt na zakup samochodu koledze. Niestety kolega przestał płacić raty przez co bank przystąpił do egzekucji długu. Zajął i sprzedał auto które było kupione za powyższy kredyt. A następnie w roku 2010 rozpoczął działania windykacyjne wobec mojego męża jako dłużnika. Mój mąż nie uchylał się od spłaty i w bieżącym roku w lipcu spłaciliśmy ostatnią ratę zaległości wykazanej przez bank. Łącznie spłaciliśmy około 20 tyś zł a sam kredyt opiewał na 8 tyś zł. Teraz bank domaga się od nas spłaty odsetek karnych które narastały od momentu zaprzestania spłat przez wierzyciela do momentu rozpoczęcia spłaty przez męża. Od początku spłaty zadłużenia byliśmy informowani o kwocie bez tych odsetek, więc dodatkowa kwota 4500 zł była dla nas dużym zaskoczeniem. Czy jest jakaś możliwość uniknięcia spłaty tej należności? Jest to dla nas bardzo duża kwota i nie mamy skąd jej spłacić. A sam dłużnik przebywa za granicą pobiera tam świadczenia a nam śmieje się w twarz i odmawia spłaty swoich długów...