spłata poręczenia

• Autor wątku Autor wątku Anna_kos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anna_kos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam, proszę o pomoc. Mój mąż w roku 2000 poręczył kredyt na zakup samochodu koledze. Niestety kolega przestał płacić raty przez co bank przystąpił do egzekucji długu. Zajął i sprzedał auto które było kupione za powyższy kredyt. A następnie w roku 2010 rozpoczął działania windykacyjne wobec mojego męża jako dłużnika. Mój mąż nie uchylał się od spłaty i w bieżącym roku w lipcu spłaciliśmy ostatnią ratę zaległości wykazanej przez bank. Łącznie spłaciliśmy około 20 tyś zł a sam kredyt opiewał na 8 tyś zł. Teraz bank domaga się od nas spłaty odsetek karnych które narastały od momentu zaprzestania spłat przez wierzyciela do momentu rozpoczęcia spłaty przez męża. Od początku spłaty zadłużenia byliśmy informowani o kwocie bez tych odsetek, więc dodatkowa kwota 4500 zł była dla nas dużym zaskoczeniem. Czy jest jakaś możliwość uniknięcia spłaty tej należności? Jest to dla nas bardzo duża kwota i nie mamy skąd jej spłacić. A sam dłużnik przebywa za granicą pobiera tam świadczenia a nam śmieje się w twarz i odmawia spłaty swoich długów...

Odnośnie powyższej sprawy. Jeżeli bank zgłasza się do was po spłatę jakiegokolwiek długu zawsze żądajcie dokumentu na podstawie którego macie spłacać należność. My tak zrobiliśmy i raptem po trzech dniach dostaliśmy informację że nie musimy spłacać wyżej opisanych odsetek.

Anna_kos napisał:
A sam dłużnik przebywa za granicą pobiera tam świadczenia a nam śmieje się w twarz i odmawia spłaty swoich długów...

Może jednak warto oddać sprawę do sądu, wyrok uzyskasz bez problemu, potem komornik i dług sie nie przedawni przez 10 lat. Ponadto Polska ma podpisane umowy z bardzo duża ilością krajów, więc jeżeli tam pobiera legalne świadczenia, mogą ściągnąć.

Powrót