Spłata pożyczki vivus

• Autor wątku Autor wątku maxxx27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maxxx27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, potrzebuję informacji odnośnie spłaty pożyczki w VIVUS. Mianowicie moja sytuacja wygląda następująco : mam zaciągniętą pożyczkę na kwotę 1800PLN. Łącznie do spłaty jest 2000PLN. Wiem już, że nie spłacę pożyczki w terminie,będzie to miesiąc opóźnienia. Moje pytanie jest takie w razie nie przedłużenia terminu jakie koszty poniosę za miesięczne opóźnienie spłaty, jeżeli
"Pożyczkodawca zastrzega sobie możliwość naliczenia odsetek za zwłokę w wysokości czterokrotnej wysokości stopy kredytu lombardowego Narodowego Banku Polskiego"
Proszę o pomoc.

maxxx27 napisał:
Witam, potrzebuję informacji odnośnie spłaty pożyczki w VIVUS. Mianowicie moja sytuacja wygląda następująco : mam zaciągniętą pożyczkę na kwotę 1800PLN. Łącznie do spłaty jest 2000PLN. Wiem już, że nie spłacę pożyczki w terminie,będzie to miesiąc opóźnienia. Moje pytanie jest takie w razie nie przedłużenia terminu jakie koszty poniosę za miesięczne opóźnienie spłaty, jeżeli
"Pożyczkodawca zastrzega sobie możliwość naliczenia odsetek za zwłokę w wysokości czterokrotnej wysokości stopy kredytu lombardowego Narodowego Banku Polskiego"
Proszę o pomoc.

Przeczytaj umowę i regulamin tej pożyczki.
Na pewno są tam jakieś dodatkowe opłaty za upomnienia, windykację itd (tak te firmy zarabiają).

Opóźnienie w spłacie Pożyczki

1. W przypadku opóźnienia w spłacie Pożyczki, Pożyczkodawca zastrzega sobie możliwość naliczenia odsetek za zwłokę w wysokości czterokrotnej wysokości stopy kredytu lombardowego Narodowego Banku Polskiego. Zawiadomienia o istnieniu opóźnienia w spłacie Pożyczki, stanowiące wezwania do zapłaty, będą wysłane przez Pożyczkodawcę korespondencyjnie na adres korespondencyjny Pożyczkobiorcy, lub w formie SMS i emailem. Pożyczkobiorca zostanie obciążony kosztami wezwania do zapłaty w następującej wysokości:

1) 35 PLN za przesłanie pierwszego wezwania do zapłaty drogą pocztową po upływie 30 dni kalendarzowych od upływu Terminu Spłaty Pożyczki;

2) 45 PLN za przesłanie drugiego wezwania do zapłaty drogą pocztową po upływie 60 dni kalendarzowych od upływu Terminu Spłaty Pożyczki;

3) 55 PLN za przesłanie trzeciego wezwania do zapłaty drogą pocztową po upływie 90 dni kalendarzowych od upływu Terminu Spłaty Pożyczki;

2. W przypadku opóźnienia w spłacie Pożyczki, Pożyczkodawca ma prawo do podjęcia działań mających na celu odzyskanie swojej wierzytelności, w tym w szczególności do przekazania tej wierzytelności do obsługi przez zewnętrzny podmiot. Po upływie Terminu spłaty Pożyczki, Pożyczkodawca ma prawo do dochodzenia zwrotu Pożyczki na drodze postępowania sądowego. Kosztami dochodzenia zwrotu Pożyczki na drodze postępowania sądowego zostanie obciążony Pożyczkobiorca.

3. Po spełnieniu przesłanek określonych przepisami prawa, Pożyczkodawca ma prawo przekazać informacje o zobowiązaniach Pożyczkobiorcy do Biur Informacji Gospodarczej.

4. W przypadku opóźnienia w spłacie Pożyczki objętej Planem Spłat, postanowienia ust. 1, 2 oraz 3 stosuje się odpowiednio.

Tyle jest napisane na temat opóźnienia spłaty więc jedno ponaglenie za 35 zl to jest nic tylko chodzi mi ile naliczą tych odsetek przez miesiąc z kwoty 2.000PLN skoro JESZCZE RAZ CYTUJE "Pożyczkodawca zastrzega sobie możliwość naliczenia odsetek za zwłokę w wysokości czterokrotnej wysokości stopy kredytu lombardowego Narodowego Banku Polskiego" czy ktoś potrafi to jakoś obliczyć?

maxxx27 napisał:
Tyle jest napisane na temat opóźnienia spłaty więc jedno ponaglenie za 35 zl to jest nic tylko chodzi mi ile naliczą tych odsetek przez miesiąc z kwoty 2.000PLN skoro JESZCZE RAZ CYTUJE "Pożyczkodawca zastrzega sobie możliwość naliczenia odsetek za zwłokę w wysokości czterokrotnej wysokości stopy kredytu lombardowego Narodowego Banku Polskiego" czy ktoś potrafi to jakoś obliczyć?

Stopa lombardowa NBP to w tej chwili 4,00% rocznie, czyli czterokrotność to 16% rocznie.

Upewnij się, że to jedyne koszta.

Powrót