Spłata rodzeństwa z części spadku

• Autor wątku Autor wątku kaaza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaaza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Proszę o poradę w następującej sprawie, gdyż nie bardzo się orientuję gdzie tu zacząć:

Po ojcu została działka do podziału między dwoje dzieci - spadkobierców. Zamiast podziału ziemi lub wspólnej własności, jedno jest zainteresowane ziemia a drugie gotówką za swoja cześć.

Pytanie: Jaka jest kolejność załatwiania formalności (począwszy od sprawy spadkowej)? Czy da się to jakoś zorganizować aby można zminimalizować koszta (np aby nie było "sprzedaży")? Dziękuje za pomoc.

Najpierw stwierdzenie nabycia spadku a następnie dział spadku - może być w jednym postępowaniu sądowym albo wizyta u notariusza i akt poświadczenie dziedziczenia i umowny dział spadku. Pierwsze jest tańsze ale trwa.

Rozumiem że jeśli przez notariusza to wszystko możne być załatwione "od ręki" jeśli wszystkie strony się zgadzają (tzn kwestia paru dni)? Czy też najpierw musi się "uprawomocnić" pierwsze zanim można zabrać się za drugie? Na forum znalazłem odnośnik do "21 dni" w spawach sądowych...

Także, jestem ciekawy czy wiążą się z tym jakieś znaczniejsze wydatki/opłaty, tzn jedna strona wyzbywa się nieruchomości a druga ją nabywa (np opłaty notarialne od wartości)?

Nie, nie od ręki. Najpierw wizyta i poświadczenie dziedziczenia, dalej wizyta w US, i dopiero druga wizyta u notariusza i wtedy umowny dział spadku.

W przypadku sądu - tak, 21 dni od wydania postanowienia do jego prawomocności (o ile nikt nie wystąpi o uzasadnienie czy nie zaskarży), dopiero wtedy do US, i wniosek o dział spadku - a na terminy się czeka. Natomiast zdecydowanie taniej - zgodny wniosek o dział spadku to 300 zł, a jak się zawrze ugodę sądową, to sąd jeszcze 150 zł z tego zwraca.

Dzięki, procedura wygląda bardzo prosto ale za szybkość załatwienia sprawy trzeba słono spłacić...

Rozumiem ze opłaty notarialne za "pierwszą wizytę" to, wg cennika (od osoby):
- poświadczenie o przyjęciu spadku 50 PLN
- protokół dziedziczenia 122 PLN
- akt poświadczenia 122 PLN

(~300 PLN vs 150 PLN przez sąd)

Ale podział majątku przez notariusza wychodzi dożo, dużo drożej... Zakładając scenariusz: wartość 600 tys i 300 tys spłaty rodzeństwa to opłaty notarialne wyniosą 3170 PLN (vs ~1000 PLN za sprawę sądową) PLUS 2% podatku od 300 tys (!!!) czyli 6000 PLN :-(

Chyba że coś pomieszałem... A zapowiadało się tak dobrze - "spadek bez podatków" (jak to mówią Anglicy "diabeł siedzi w detalach").

Czemu dział spadku sądowy 1000 zł? O ile ja wiem - opłata, w braku zgody 500 zł, a jak jest zgodny (podpisany przez wszystkich spadkobierców) wniosek, to 300 zł. A jak dojdzie ugoda - to nawet 1/2 z tego sąd zwróci.

Koszta w tym postępowaniu generowane są przez opinie biegłych, o ile nie ma zgody co do wartości składników majątku spadkowego.

A jednak coś pomieszałem :-)

Dzięki za sprostowanie. Pozdrawiam

witam
chcialam was prosic o porade w sprawie ojcowizny mojego zmarlego taty.
wiec tak tato mi zmarl 4 m-ce temu no i mial ojcowizne po swoich rodzicach ma tez 2 rodzenstwa i teraz tak jak moj tata zmarl i byl w akcie notarialnym jako jeden z wlascicieli to ta jego czes na kogo teraz przchodzi na mnie i 2 mojego rodzenstwa na mame moja czy tez moze wezmie to jego rodzenstwo bo niewiem ???

Ustawowo - w braku testamentu - dziedziczycie po ojcu w 1/4 mama, Ty i rodzeństwo.

Powrót