Spłata wierzytelności a zakończenie postępowania egzekucyjnego

• Autor wątku Autor wątku delfinArabski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

delfinArabski

Użytkownik
Odpowiedzi
241
Dzień dobry wszystkim.

Otrzymałem zawiadomienie o wszczęciu przeciwko mnie postępowania egzekucyjnego z tytułu należności sądowych.

Wierzycielem jest Skarb Państwa.

Kwota roszczenia jest niewielka (mniej niż 200 zł) i całkowicie słuszna - nie uiściłem opłaty z powodu własnego zaniedbania.
na zawiadomieniu znajduje się numer konta.

1) jeżeli wpłacę koszty wierzytelności + opłatę za egzekcuję + koszt doręczeń, postępowanie egzekucyjne zostanie automatycznie zakończone?
2) Czy jeżeli wpłacę na powyższe konto kwotę wyższą od wymaganej - reszta zostanie mi zwrócona?
3) Zostałem także wezwany na osobiste stawienie się u komornika, problem w tym że znajduję się na wyjeździe służbowym w znacznej odległości od m-sca zamieszkania. Czy po spłaceniu mojej wierzytelności w całości nadal muszę stawić się (w terminie 7 dni) do komornika?

Chcę tylko zaznaczyć, że nie jestem "cwaniaczkiem" migającym się od zapłaty. Zależy mi jak najszybszym uregulowaniu moich długów.

Serdecznie dziękuję za wszystkie wskazówki.

1. Jeśli cała egzekwowana należność zostanie spłacona wraz z kosztami, to komornik wyda postanowienie o kosztach i o zakończeniu postępowania.

2. Tak.

3. Jeśli wszystko zostanie spłacone, to nie będzie potrzeby się stawiać w kancelarii. Dobrze jednak byłoby wpłacić i telefonicznie powiadomić komornika, że dokonał Pan wpłaty, żeby przypadkiem nie ukarał Pan grzywną.

Dziękuję uprzejmie za odpowiedź.

Powrót