Proszę nie dublować postów ! ! ! Jeśli chce Pan (Pani) zmienić lub uzupełnić w poście napisanym wcześniej to proszę użyć opcji "Zmień", a nie klepać jeden post pod drugim.
[cytat="lenkap1":31rjbrvf]Mam jeszcze pytanie, czy jest jakaś możliwość wnioskowania o to, żeby nie odpłacać tego kredytu?skoro odsiaduje kare?część już spłacił,jednak jest to ściągane przez komornika i jak wiadomo,nie cała kwota pobierana z jego pensji idzie na spłate długu,bo część to koszty komornicze.[/cytat:31rjbrvf]
Proszę się zastanowić - czy jak Panu (Pani) ktos ukradnie np 1000zł, i sprawca zostanie złapany, to będzie chcial Pan (Pani) odzyskać swoje pieniądze, czy też stwierdzi że skoro złodziej trafił za kratki, to ja tych pieniędzy nie potrzebuję?
Tu jest dokladnie taka sama sytuacja. Skazany spłaca dług wobec banku, a nie wobec Sądu. Sąd jedynie nakazał spłatę długu. To że skazany poszedl do więzienia, nie zwalnia go z obowiązku naprawienia szkody.
[cytat:31rjbrvf] Dodam,ze brat nie dostał pieniędzy z tego kredytu, tylko ten "kolega". [/cytat:31rjbrvf]
A czy ów "kolega" stanął przed Sądem, czy też brat go nie zna......? Jeżeli też stanął przed Sądem to powinni mieć obowiązek solidarnego naprawienia szkody, lub w proporcjach ustalonych przez Sąd. Jeżeli jednak brat nie zna tego "kolegi", a Sąd zobowiązał tylko jego do naprawienia szkody, to sam musi tą szkodę naprawić.
[cytat:31rjbrvf] Mam jeszcze pytanie, czy jest mozliwość odbycia kary na raty,czy np.zamiana kary wiezienia, na wiezienie pol otwarte (tak,zeby mogl chodzic do pracy?) ,chodzi mi o to,ze on chcialby odbyc kare i moc zyc normalnie,ale nie bedzie mial kto utzrymac jego rodziny, bo mieszkaja sami,zona nie bedzie mogla wrocic do pracy. [/cytat:31rjbrvf]
Nie ma możliwości odbywania kry np po dwa tygodnie, wtedy kiedy skazanemu jest wygodnie.
Co do rodzaju zakladu karnego, to jest to uzlaeznione od podgrupy jaką w zakładzie otrzyma (P1, P2 lub P3). O podgrupach proszę poczytać w postach na "Więziennictwo".
Skazani mający podgrupy P2 i P3 mogą pracować poza terenem Zakładu Karnego, ale w zakladzie pracy który zatrudnia skazanych, a nie w dowolnym miejscu pracy. Na to aby pracować jako skazany w firmie w której pracował przed aresztowaniem nie ma co liczyć. Nadto proszę pamiętać, iż skazanych ktorzy sa chętni do pracy jest wielu, a miejsc pracy dla nich nie za wiele, i może się okazać że dla Pana (Pani) brata po prostu pracy nie ma.