Spłata za życia przyszłego spadkodawcy

• Autor wątku Autor wątku Robert4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Robert4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

Proszę o poradę odnośnie następującej sytuacji. Osoba, która jeszcze żyje zapisała w testamencie swoje mieszkanie dla trzech osób - w tym mnie - po 1/3 udziału. Jeden z przyszłych spadkobiorców chce mnie spłacić już teraz, za życia przyszłego spadkodawcy. Odpowiada mi taki układ, ale nie wiem jak to powinno wyglądać. On ma mi przekazać pieniądze i mamy podpisać umowę u notariusza. Nie wiem jak powinna wyglądać ta umowa, gdyż przyszły spadkodawca jeszcze żyje i nie posiadam póki co tego udziału w mieszkaniu. Do czego powinienem się zobowiązać w takiej umowie? Moje drugie pytanie to czym będzie taka spłata dla urzędu skarbowego (darowizną?) i jaki będzie od niej podatek?

Pozdrawiam i proszę o poradę.

Regipl napisał:
Nie ma takiej możliwości.

Nie mógłbym się w tej umowie zobowiązać, że w przyszłości po otrzymaniu spadku przekażę swój udział w mieszkaniu osobie, która mnie spłaciła?

Nie bo nie ma gwarancji co do ciągu wydarzeń.
- Spadkodawca moze sie rozmyslic i zapisac spadek komus innemu albo wszystko przepić
- Ciebie moze potracic autobus zanim otrzymasz spadek

Itp itd. Nie ma jak zrobic skuteczna umowe.

Krótko, nie można kogoś spłacić z czegoś, czego jeszcze nie posiada i nie wiadomo czy będzie posiadał. Notariusz i tak powinien odmówić sporządzenia aktu przenoszącego własność.

Powrót