Spłata zadłużenia przed rozprawą

• Autor wątku Autor wątku JerzyKruk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JerzyKruk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dobry wieczór,

Około dwa lata temu na skutek swojego uzależnienie od hazardu zaciągnąłem wiele pożyczek krótkoterminowych (tzw. chwilówek), których potem nie byłem w stanie spłacić. Na szczęście dziś moje życie wygląda inaczej i wiele z nich jest już spłaconych. Niestety nie wszystkie. Szczególny problem mam z jedną z nich. Sytuacja wygląda tak, że ja od wielu miesięcy staram się cyklicznie wpłacać różne kwoty na poczet tego zobowiązania. Niestety firma od której pożyczyłem pieniądze nie była zainteresowana takim rozwiązaniem i weszła na drogę sądową. W zeszłym roku pozwali mnie do e-sądu w Lublinie (pełna nazwa to Sąd Rejonowy Lublin - Zachód w Lublinie VI Wydział Cywilny) od którego nakazu zapłaty się odwołałem, co spowodowało, że sprawa została skierowana do sądu rejonowego w moim mieście. Jakiś czas temu zostały wyznaczony termin rozprawy, która ma odbyć się w maju (wczoraj odebrałem dokumenty z poczty). Jest to o tyle ciekawa sytuacja, że w związku z tym, że wszystko to trwało tyle czasu, a ja cały czas sukcesywnie spłacałem to zadłużenie mniejszym kwotami to na dzień dzisiejszy już wiem, że całość zadłużenia spłacę na początku kwietnia, czyli przed rozprawą. Co w takim wypadku się dzieje? Jak wyglądają dalsze kroki prawne? Czy rozprawa będzie mieć w ogóle miejsce? Dodam tylko, że jak 2 miesiące temu dzwoniłem do wierzyciela to żeby zapytać ile dokładnie pozostało mi do spłaty to on podał kwotę, która zawierała nie tylko opłaty związanie z zobowiązaniem jak np. prowizja, czy odsetki, ale również opłaty za koszty sądowe. Czy to w ogóle jest legalne, że w tym momencie, wierzyciel już wymaga ode mnie pokrycia kosztów sądowych skoro tak naprawdę żaden wyrok jeszcze nie zapadł? Pisząc wcześniej, że w kwietniu spłacę całość to na myśli miałem również właśnie te koszty sądowe.

Bardzo proszę o porady co w takiej sytuacji powinienem zrobić oraz jak ten przypadek będzie wyglądał od strony prawnej, gdy właśnie w kwietniu, czyli przed terminem rozprawy dokonam spłaty całości swojego zobowiązania włącznie z potencjalnymi kosztami sądowymi.

Pozdrawiam :)

Powrót