Spłata zadłużenia przed rozprawą

• Autor wątku Autor wątku Ana2929
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ana2929

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, ma niespłaconą pożyczkę w pewnej firmie. Owa firma poszła do sądu. Dostałem odpis pozwu i wysłałem odpowiedź na pozew. Sąd wyznaczył już termin rozprawy. Czy jeżeli spłacę zadłużenie i koszty sądowe przed rozprawą to czy tamta firma powinna wycofać pozew czy jednak ja muszę wysłać coś do sądu. Czy firma pożyczkowa może w tym czasie naliczać odsetki? Kwota do spłaty to 857z plus 100zl koszta sądowe i 70zl odnośnie pełnomocnika. A przedwczoraj dostałem maila od firmy pożyczkowej że do zapłaty mam ponad 1200zl.

Ostatnia edycja:
wysłałem odpowiedź na pozew.
Co napisałaś, jakieś zarzuty?
Czy jeżeli spłacę zadłużenie i koszty sądowe przed rozprawą to czy tamta firma powinna wycofać pozew czy jednak ja muszę wysłać coś do sądu.
Koszty sądowe dopiero powstaną, po wydaniu prawomocnego tytułu. Z tytułu będzie wynikać ich wysokość.
Czy firma pożyczkowa może w tym czasie naliczać odsetki?
Od dnia wymagalności roszczenia do dnia zapłaty - z uwzględnieniem okresu przedawnienia.

Napisałam zarzut odnośnie legitymacji powoda i odnośnie odsetek. No tak ale jeżeli spłacę to co jest w pozwie to u tak będą dodatkowe koszty? Jeśli spłacę do końca miesiąca to zadłużenie to czy mam wysłać do sądu potwierdzenie przelewu na poczet zadłużenia?

to co jest w pozwie to u tak będą dodatkowe koszty?
To dopiero określi sąd. Myślisz, że ktoś tu wie już dziś? Można tylko przypuszczać a nie wyrokować za sąd.
Jeśli spłacę do końca miesiąca to zadłużenie to czy mam wysłać do sądu potwierdzenie przelewu na poczet zadłużenia?
Możesz przedłożyć sądowi na rozprawie.
Napisałam zarzut odnośnie legitymacji powoda i odnośnie odsetek.
To dlaczego nie chcesz by Twoje zarzuty rozpatrzył sąd? Chyba, że nic nie warte bzdety napisałaś.

Napisałam to co mi podpowiedział prawnik. Wiem że powód musi dostarczyć do sądu umowę pożyczki która podpisałam a także dowód na to że otrzymałam wypowiedzenie umowy pożyczki, a wiem że takiego czegoś nie dostałam.

Bo prawnik sam powiedział że sprawa nie jest do wygrania, bo zanim oni poszli do sądu to ja już coś spłacałam i tym samym przyznałam się do długu. Odpowiedź kazał mi napisać jeśli chcę zyskać na czasie i to spłacić.

Powrót