Spłata zobowiązań

• Autor wątku Autor wątku Damianx98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Damianx98

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Cześć!
Potrzebuje pomocy mianowicie polega ona na tym ze mam zadłużenia w firmach pozabankowych udzielających chwilówek, niestety z przyczyn prywatnych nie dałem rady spłacić w terminie i chce to rozsądnie z nimi ugadac by po terminie spłaty rozłożyć długi na raty, pomożecie? Długi mam w Vivus, Filarum.pl i Moneyman jak zadzwonię na infolinie jak rozsądnie im wytłumaczyć by nie zbyli mnie opcja restrukturyzacji pożyczki czy groźbą ze całość mam spłacić w 2-3 dni. Chce wyjść na osobę znająca przepisy żeby poszli mi na rękę.
Pozdrawiam

Każda firma inaczej podejdzie do tematu. Mogą Ci wcisnąć jakieś papiery do podpisania gdzie będziesz miał jeszcze więcej do spłacenia.

Ja bym po prostu spłacał im to w mniejszych ratach ,aby coś wpływało na ich konto.

Damian, jeśli nie chcesz wpaść w tzw. „pętlę zadłużeń” musisz skutecznie wypowiedzieć te chwilówki, w przeciwnym razie wszelkie Twoje wpłaty mogę przez nich być zaliczane jako „przedłużenie”. Skutkuje to tym, że wpłacasz i wpłacasz „gruby hajs”, a dług jak był, tak jest. I trawa to do czasu, aż uświadomisz sobie, że jesteś bankrutem. To trzeba przerwać. Powiem Ci, że najskuteczniejsza metoda to wpłacać np. 1/10 wartość długu, co miesiąc (opisać, że to ZWROT pożyczki nr ..z dnia..) i raz a porządnie wyciszyć dzwonek w telefonie. Taki bezdzwonkowy okres w Twoi życiu potrwa do czasu, aż zwrócisz Im ostatni grosz z długu (6 telefonów dziennie x 3 firmy = ok. 18 nieodebranych połączeń dziennie) Zwróć długi, po czym wydrukuj sobie wyciąg z baz dłużników, czy jeszcze tam figurujesz. Możesz tak jechać do czasu, aż przyjdzie polecony list z sądu. Wtedy musisz spłacić im pozostałą kwotę i wnieść sprzeciw. Nie ma innej opcji.
A teraz dlaczego nie rozmawiać z windykacją, po prostu ich nie przegadasz, nie masz najmniejszych szans. To będzie zastraszający słowotok. Termin do spłaty całości to dostaniesz nie za 3 dni, tylko jeszcze tego samego dnia do godz. 16.00, jak nie wpłacisz to ……. . Uwierz, że nie dasz rady i pękniesz. Nie rozmawiaj z windykacją z chwilówek. Ewentualnie rozmawiaj, a oni puszczą Cię w skarpetkach w lutym, albo i boso po lodowatym śniegu. Wszystko im oddaj, co pożyczyłeś, bo długi trzeba regulować, ale nie pozwól z siebie zrobić współczesnego niewolnika XXI zakutego w łańcuchy długów.

Powrót