spłata zobowiązań

• Autor wątku Autor wątku BasiaAs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BasiaAs

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Dzień dobry. W ubiegłym roku 01.09.2024 mąż wyprowadził się z naszego wspólnego domu do kochanki. 10.09.2024 podpisaliśmy u notariusza rozdzielność majątkową. 10.03.2025 rozstał orzeczony rozwód. Od września 2024 sama spłacam nasz wspólny kredyt pod hipotekę oraz kredyt gotówkowy i utrzymuję dom. Chcę wystąpić do sądu o zwrot połowy poniesionych kosztów na spłatę kredytów i utrzymania domu. Mam pytanie czy za spłatę kredytów należy mi sie tylko faktycznie poniesione koszty czy również jakieś odsetki? Czy do kosztów utrzymania domu mogę wpisać również zakup opału?

BasiaAs napisał:
Czy do kosztów utrzymania domu mogę wpisać również zakup opału?
Nie byłoby to skuteczne, ponieważ to koszty eksploatacyjne związane z Pani użytkowaniem.
BasiaAs napisał:
Mam pytanie czy za spłatę kredytów należy mi sie tylko faktycznie poniesione koszty czy również jakieś odsetki?
Połowa każdej z rat. Dodatkowo odsetki od dnia wymagalności czyli od dnia następującego po dniu wskazanym w doręczenym wezwaniu do zapłaty lub od dnia następującego po dniu doręczenia pozwu.

Czyli ja mogę sama mu wysłać wezwanie do zapłaty?

Czyli ja mogę sama mu wysłać wezwanie do zapłaty?

Tak. Wezwanie do zapłaty wysyłasz listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Kserokopie wezwania, dowód nadania listu poleconego oraz otrzymane później zwrotne potwierdzenie jego odbioru zachowujesz.

Wanda67 napisał:
Wezwanie do zapłaty wysyłasz listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Kserokopie wezwania, dowód nadania listu poleconego oraz otrzymane później zwrotne potwierdzenie jego odbioru zachowujesz
Przepraszam, że trochę nie na temat.
Zawsze intrygowało mnie jaka jest waga takiego dowodu.
Przecież tak na logikę to powyższe dowodzi tylko wysłania jakiegoś listu, ale nie dowodzi w żaden sposób zawartości tego listu.
Co jeśli adresat powie w sądzie, że owszem list odebrał ale koperta była pusta?

Ten, kto twierdzi musi to udowodnić.

Powrót