Spłata zobowiązania

• Autor wątku Autor wątku neuron2651
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

neuron2651

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Moja matka zleciła pewnej firmie remont dachu, forma oczywiście wszystko spartoliła ale jej właściciel zobowiązał się pisemnie że pokryje koszty remontu domu itp. Spłacił część zobowiązania i zapadł się pod ziemię. Jakiś czas temu spotkałem go w jednym z marketów. I tutaj pojawia się moje pytanie czy takie zobowiązanie jakie on podpisał ulega przedawnieniu?, zostało podpisane w 2008 roku, minęło już 5 lat i chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość odzyskania reszty pieniędzy.

Dzięki za odpowiedz

Nie przedawniło się - termin przedawnienia roszczenia o odszkodowanie z powodu nienależytego wykonania umowy o roboty budowalne wynosi 10 lat (zakładam, że Pani mama zleciła wykonanie remontu jako osoba fizyczna). Wysłać panu przedsądowe wezwanie do zapłaty reszty należności, a jak będzie milczał lub nie podejmie przesyłki: elektroniczne postepowanie upominawcze

Więc po skontaktowaniu się z dłużnikiem ustaliliśmy że część długu spłaci dzisiaj (05-082013), miał przyjechać podpisać odpowiednie dokumenty itp. Nie odbiera jednak telefonu i "olał" sprawę. Czy mogę domagać się jakiś odsetek za ten czas?, czy mogę zażądać jakiegoś zadośćuczynienia za ten okres na drodze sądowej?. I czy w przypadku śmierci mojej matki ja staję się wierzycielem czy dług przepada?

neuron2651 napisał:
Czy mogę domagać się jakiś odsetek za ten czas?
tak

neuron2651 napisał:
czy mogę zażądać jakiegoś zadośćuczynienia za ten okres na drodze sądowej?
taką funkcję pełnią właśnie odsetki. Natomiast jeżeli w wyniku zwłoki dłużnika ponieśliście Państwo jakąś szkodę/szkody (na których istnienie trzeba mieć dowód) - w grę wchodzi odszkodowanie, ale owe szkody trzeba udowodnić, a sprawa będzie się ciągnęłaaaaa.... (nie polecam jeżeli jedyną "szkodą" były nerwy i oczekiwanie)

neuron2651 napisał:
I czy w przypadku śmierci mojej matki ja staję się wierzycielem czy dług przepada?
jeżeli przyjmie Pan spadek - będzie Pan wierzycielem

Powrót