Spółdzielnia Mieszkaniowa - dokumenty przetargowe

• Autor wątku Autor wątku hustlereq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hustlereq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Mam pytanie odnośnie powinności Spółdzielni Mieszkaniowej. Posiadam mieszkanie własnościowe zarządzane przez SM, wydaje mi się, że jako członek spółdzielni mam prawo weryfikacji jakości jej działania. Spółdzielnia pisze:

Odpowiadając na Pana e-maila z dnia XXX Spółdzielnia Mieszkaniowa XXX informuje, że ogłoszenie o przeprowadzanym przetargu nieograniczonym na wykonanie robót remontowo-budowlanych na 2024r. było zamieszczone w miejscu publicznie dostępnym w siedzibie XXX i w Administracjach Osiedla X, X, X oraz internecie. Nie ma podstaw prawnych do udostępnienia dokumentów dotyczących oferentów uczestniczących w przetargu na wykonanie robót remontowo-budowlanych. Podstawą prowadzonego postępowania przetargowego jest „Regulamin przeprowadzania przetargów na wykonanie robót budowlano - remontowych, robót i usług, dokumentacji technicznej, orzeczeń technicznych oraz dokonywania zakupu środków czystości, materiałów biurowych i materiałów budowlanych w Spółdzielni Mieszkaniowej XXX.

Spółdzielnia nie udostępnia kopii umów z wykonawcami bez ich zgody albowiem stanowią one tajemnicę handlową, podlegającą one weryfikacji przez organy nadzorcze.

W piśmie z dnia 31.07.2024r. błędnie została wskazana data rozstrzygnięcia przetargu nieograniczonego, która uprawniała firmę XXX do wykonania czynności związanych z usuwaniem awarii instalacji gazowej. Wykonawcę wybrano spośród zakwalifikowanych w przetargu na wykonanie robót remontowo-budowlanych w 2023r., oraz 2024r. do czasu rozstrzygnięcia kolejnego przetargu w XXX, którego wyniki zatwierdza Uchwała Zarządu nr XXX z dnia XXX.

Odnośnie wymiany tablic informacyjnych na klatkach schodowych udzielono Panu odpowiedzi w piśmie z dnia 10.08.2021r.

Jednocześnie informujemy, że Pana e-mail nie został zarejestrowany jako uprawniający do korespondencji ze Spółdzielnią. W celu przesyłania korespondencji mailowo niezbędne jest podpisanie osobiście przez właściciela mieszkania odpowiedniej zgody na taką formę korespondencji w siedzibie Zarządu Spółdzielni lub Administracji Osiedla X.

W oparciu o różne zdarzenia, niemal pewien jestem, że spółdzielnia nie zarządza prawidłowo wpłacanymi do niej środkami (nie chcę tego nazywać inaczej). Proszę o informację, czy mam prawo żądać kopii ww. dokumentów i w przypadku kolejnej odmowy domagać się w sądzie ich udostępnienia.

Będę wdzięczny za słowo w sprawie

Powrót