Spółka cywilna a 2 różne marki.

• Autor wątku Autor wątku legolass97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

legolass97

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam, nazywam się Patryk i chciałbym wszystkich powitać.
Od dłuższego czasu planujemy z moim przyjacielem założyć firmę a w zasadzie to 3. Jedna to własna marka odzieży sportowej która na razie odchodzi na bok i nie zajmujemy się nią dopóki nie uzbieramy funduszy. Druga i trzecia to te o których teraz myślimy. Więc pierwsza to ma być sklep internetowy w którym sprzedawał bym wyroby rękodzielnicze mojej Mamy który zajmuje się tzw. decupage. W skrócie polega to na ozdabianiu surowych skrzynek czy styropianowych bombek. A trzecia marka to ma być również sklep internetowy w którym z kolegą stworzylibyśmy własną markę w której sprzedawalibyśmy produkty z Alliexpres z własną marżą. Wszystko jest przemyślane i planowane od długiego czasu. Kanały reklamowe jakie użyjemy to na początek FB, instagram, blog tematyczny i pozycjonowanie w google lecz to nie będzie priorytet. Strona internetowa będzie na początku na serwisie Shoplo który oferuje stworzenie strony w ich kreatorze i my tylko opłacamy to. Obie marki będą się od siebie różnić tematyką jak i wykonaniem sprzedaż rękodzieła / sprzedaż produktów z naszą marżą. Lecz obie marki będą bazować tylko i wyłącznie na sprzedaży internetowej. Płatność w 100% będzie realizowana przelewami. Nie będziemy nic sprzedawać lokalnie. Biuro/siedziba firmy będzie w którymś z mieszkań. I teraz pytanie czy możemy stworzyć 2 marki o 2 różnych nazwach ( stron internetowych itd. ) i mieć to na jednej spółce. Nie ukrywam że zależy nam bardzo na jak najmniejszych kosztach więc chyba spółka cywilna to będzie najlepszy wybór. Większość rzeczy mamy ustalone ale właśnie jeżeli chodzi o działalność to dalej nie jesteśmy pewni i nie wiemy jak to będzie wyglądać finansowo. Czy zakładając drugą markę o podobnej tematyce bo też sprzedaż internetowa można to jakoś połączyć i czy będzie to generować dodatkowe koszty jeżeli chodzi o urzędy skarbowe itd? Fakt opłacania dwóch stron internetowych, kurierów itd. wzięliśmy pod uwagę.
Miałbym jeszcze tylko jedno pytanie czy zakładając właśnie 2 firmy oparte o handlu internetowym ale jedno to rękodzieło a drugie dodawanie marży do kupionych produktów to czy opłaty "urzędowe" się zwiększą? Szukałem trochę ale nie mogłem kompletnie znaleźć informacji o konkretnych kwotach za "utrzymanie" miesięczne takiej spółki. Nie mam na myśli oczywiście podatku od naszej sprzedaży ale o opłaty miesięczne za to że posiadamy działalność w rodzaju spółki cywilnej. Rozumiem że i ja i kolega musimy opłacać co miesiąc ubezpieczenie? Ja pracuje na etacie więc będzie to tylko ubezpieczenie społeczne a kolega pracuje na umowie zleceniu to musi i społeczne i zdrowotne? O jakiej wtedy mniej więcej kwocie mówimy miesięcznie? Dziękuje i pozdrawiam.

Cześć! Co do dobrze zaplanowanej działalności to szczerze mówiąc czytając twój post, a szczególnie jego drugą część mam poważne wątpliwości. Nie można mówić o zaplanowaniu działalności nie znając podstawowych kosztów funkcjonowania firmy jak np. składki ubezpieczeniowe. Polecam stronę ZUS gdzie będą podane wszelkie składki obowiązkowe dla przedsiębiorców. Możesz mieć podstawowe albo obniżone jak przez ostatnie 5 lat nie miałeś działalności gosp. Weź pod uwagę także, że dwie firmy to podwojenie administracji i jej kosztów (np. księgowość). Pytanie czemu to tak naprawdę ma służyć? Jeśli mają to być s.c. to nie bardzo widzę sens, ale może to wynika z jakichś twoich założeń gospodarczych. To tyle komentarza.
Poza tym zastanów się nad formą działalności. S.C. to najprostsza spółka ale prawnie dość ułomna i wadliwa. W trakcie się o tym możesz przekonać, szczególnie gdy jest tylko 2 wspólników. Jeśli koniecznie chcesz mieć s.c. to radzę dobrać przynajmniej pro-forma dodatkowego trzeciego wspólnika choćby na ułamek procenta udziału. To ważne, bo gdyby jeden ze wspólników np. umarł (naturalnie, wypadek itd.) to sc przestaje istnieć z datą i godziną podaną w akcie zgonu gdy jest tylko 2 wspólników. Nie wiedząc o takim zdarzeniu (śmierć wspólnika) wg. naszego prawa a wystawiając fakturę popełniasz przestępstwo bo wystawiasz w imieniu nieistniejącego podmiotu. Wiem, że to może wydawać się kuriozalne ale niestety tak to działa. A to tylko jedna z pułapek S.C.
Natomiast co do marki, to pod jedną firmą (obojętnie jaka forma prawna) możesz mieć dowolną ilość marek i nie musisz dla każdej zakładać nowego przedsiębiorstwa. Oczywiście pojęcie marki należy tutaj rozumieć jako tzw. znak towarowy a nie nazwę firmy bo oczywiście jedna firma może mieć tylko jedną nazwę ale może pod nią posiadać dowolnie wiele znaków towarowych.

Witam.
Dziękuje za tak szybką i treściwą odpowiedź. Z mojego postu może wynikać słabe przygotowanie, lecz może zbyt bardzo skupiliśmy się z kolegą na sprawach marketingowych i CAŁEJ reszcie rzeczy do ogarnięcia przy sklepie internetowym o których nawet byśmy nie pomyśleli wcześniej. Braliśmy pod uwagę koszty składek lecz informacji było tak dużo i tak się różniły od siebie że ciężko to było sprecyzować. Więc miałbym jeszcze 2 pytania aby doprecyzować wszystko, mieć pewność i nie zadawać więcej pytań.

1. Co do spółki cywilnej to wybraliśmy ją pod względem tego że opłaty są najniższe a działalność raczej nie będzie skomplikowana więc dlatego tak postanowiliśmy. Wcześniej była brana pod uwagę jednoosobowa działalność ale jako że zakładamy to we 2 to spółka cywilna jest najbliżej tego.
Możliwe że jest lepszy sposób jeżeli chodzi o rodzaj działalności więc skrócę co mamy w planach:
Sklep internetowy z własną stroną z towarami z Chin nazwijmy go X. Drugi sklep internetowy na osobnej stronie zajmował by się sprzedawaniem rękodzieła mojej mamy. Nazwijmy go Y. W przyszłości jak będzie tylko czas i jakaś gotówka jest w planach szukanie na spokojnie jakiejś niszy a aliexpres/allegro i kupienie czegoś hurtowo i wystawienie na koncie allegro które możemy nazwać Z. Więc zakładamy przykładowo spółkę cywilną i nazwa naszej działalności to nasze imiona i nazwiska? I dopiero wtedy tworzymy stronę internetową o nazwie X i drugą stronę o nazwie Y i kiedyś konto na allegro o nazwie Z. Więc źle może sprecyzowałem poprzednie pytanie ale chodzi oczywiście o to aby te 3 marki / znaki towarowe podpiąć pod jedną działalność. I wtedy faktury czy paragony będą nie na nazwę marki X/Y/Z tylko na nasze nazwiska? Podejrzewaliśmy że tak można lecz nie byliśmy pewni z tego faktu że jeden sklep to sprzedaż produktów z Chin z naszą marżą a drugi to rękodzieło więc może inaczej podatek jest naliczany.

2. Drugie pytanie dotyczy ostatecznego doprecyzowania kosztów działalności.
Na rok 2017 znalazłem takie stawki ubezpieczeń:
Składka na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne - 473,20 zł
Składka na ubezpieczenie zdrowotne 297,28 zł.
Składka na ubezpieczenie zdrowotne po odliczeniu 255.99zł

Więc zakładając że rodzaj działalności to spółka cywilna i ja pracuje na umowę o pracę a kolega na umowę tymczasową czyli też umowę o pracę lecz podpisywaną co miesiąc i na miesiąc. Nasze wynagrodzenia przekraczają 2000zł brutto.
Więc każdy z nas musi co miesiąc opłacić 255.99zł z racji posiadania działalności w postaci spółki cywilnej Więc te 511.98zł to są opłaty miesięczne które MUSIMY opłacić aby działalność funkcjonowała.
W przypadku spółki cywilnej i jednoosobowej D.G nie znalazłem żadnych opłat początkowych przy zakładaniu działalności i tylko chciałem zapytać czy nie ma żadnych ukrytych kosztów przy zakładaniu?

Przepraszam za długość postu i z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam!

Cześć!

Widzę, że na większość Twoich wątpliwości odpowiedział już kolega. Nie będę też pisać o kwestii spółek, bo niekoniecznie to jest moja specjalizacja.

Tak sobie jednak myślę, czy jesteś pewny, że chcesz mieć sklep naxxxxxWiem, że jest fancy zwłaszcza dla takiej designerskiej branży, a Ty chcesz sprzedawać rękodzieło, ale na dłuższą metę może nie spełnić Twoich oczekiwań. Z tego, co się orientuje (jeśli się mylę, to mnie popraw) Shoplo jest ograniczone i wiele sklepów, jak urośnie się od nich przenosi. Większość rzeczy platforma ma w apkach dodatkowych. Więc się zastanów.

xxxxxxmoderacjaxxxxx

Dziękuję bardzo za odpowiedź lecz zostaniemy jednak przy shoplo. Mamy kilka sprawdzonych opinii od osób które korzystały z shoplo a i tak wszystko wyjdzie w praktyce. A nie chcemy za bardzo mieszać jak już zadecydowaliśmy.

Miałbym tylko pytanie jeszcze co do rodzaju działalności. Ufamy sobie z kolegą i pomyśleliśmy że można by na sam początek założyć jednoosobową działalność gospodarczą zamiast spółki cywilnej aby jednak te koszty jeszcze bardziej zmniejszyć tym bardziej że kolega prawdopodobnie będzie pracował teraz na umowie zleceniu więc te składki za niego były by większe. I z czasem jak firma się utrzyma to przekształcilibyśmy DG w spółkę cywilną. Co myślicie?

Jednoosobowa działalność to faktycznie mniejsze koszty i wiele osób się na nią decyduje, ale pytanie jak Wasza współpraca będzie wyglądać w praktyce... Ja na miejscu osoby, na którą nie byłaby działalność trochę bym się obawiała ;)

Pracujemy z kolegą w jednej firmie na etacie i widzimy się praktycznie codziennie. Jeżeli obaj będziemy mieli wgląd do kont firmowych, sklepów, allegro, fb, instagrama to wydaje mi się że bez większych obaw a co do naszej współpracy to planujemy pracować razem u mnie w domu czy u niego czy w ogóle osobno bo to wszystko wyjdzie jak dostaniemy produkt do ręki. Wiadomo że będziemy dzielić obowiązki lecz nie będę zatrudniał go oficjalnie bo nie dlatego zrezygnowaliśmy ze spółki od początku aby płacić opłaty za oficjalnego pracownika teraz. A jeżeli obaj będziemy mieli wgląd do wszystkich kont, emaili czy mediów to nie widzę niczego czego moglibyśmy się obawiać.

Mam tylko jeszcze jedno pytanie czy jak przykładowo po 6 miesiącach działalności firma będzie się bez problemów utrzymywać i stać nas będzie na przejście w spółkę to jak to najlepiej rozwiązać? Czytałem że są 2 najpopularniejsze opcje : 1. zakończenie jednoosobowej działalności i założenie spółki. 2.Spisanie dokumentu na przekształcenie w spółkę. Jak będzie liczony mały ZUS który obowiązuje przez 2 lata? Czy mały ZUS jest przypisany do przedsiębiorcy i po 6 miesiącach jak przejdziemy na spółkę cywilną to ja będę miał mały zus krótszy o te 6 miesięcy a kolega normalnie 2 lata czy może jest to inaczej liczone? I czy warto pchać się teraz w kasę fiskalną jeżeli jesteśmy zwolnieni z obowiązku posiadania jej? Bo z tego co wiem kasa przypisana jest do nip-u więc przy przejściu na spółkę kasa z jednoosobowej staje się bezużyteczna i nie dość że trzeba będzie kupić nową lub wymienić tą głowicę w kasie to jeszcze zwrócić dofinansowanie za pierwszą kasę w firmie bo nie minęły 3 lata.

Więc jeżeli otrzymam odpowiedzi na te pytania to już będę wiedział wszystko, więc z góry dziękuję i pozdrawiam.

Założenie spółki cywilnej nie może wiązać się z zakończeniem prowadzenia działalności gospodarczej. Wspólnicy spółki cywilnej podlegają wpisowi do CEIDG, tj muszą zarejestrować działalność gospodarczą (każdy z nich). Taka spółka to nic innego jak umowa dwóch przedsiębiorców.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

legolass97 napisał:
Więc każdy z nas musi co miesiąc opłacić 255.99zł z racji posiadania działalności w postaci spółki cywilnej Więc te 511.98zł to są opłaty miesięczne które MUSIMY opłacić aby działalność funkcjonowała.
Bzdura. Ubezpieczenie zdrowotne do wpłacenia to kwota 297,28 zł miesięcznie od każdego przedsiębiorcy.

legolass97 napisał:
będę wiedział wszystko,
Radzę ze zrozumieniem przeczytać poradniki dotyczące zakładania spółek cywilnych. To co wyczytałem w tych postach, to dużo słów a mało treści.

Witam. Jestem już zdecydowany na to że będzie to jednoosobowa działalność gospodarcza ale zastanawia mnie kilka rzeczy a mianowicie:

1. Rozumiem że jeżeli mój przyjaciel z którym prowadził bym firmę i moja mama która robiła by rękodzieła do drugiego sklepu pracowali by nielegalnie, ponieważ nie są nigdzie zarejestrowani. I teraz ja nie chcę nikogo oszukiwać a już na pewno nie urzędy ale na pewno ludzie którzy zaczynają z własną działalnością robią tak bo nie sposób by się utrzymać zatrudniając legalnie te 2 osoby. I czy jest może jakiś sposób zatrudnienia który umożliwiał by jak najtańsze zatrudnienie kolegi i mamy żeby to miało sens i nie musiał bym wydawać ogromnych dla mnie kwot dla urzędu? I czy mogę mieć z tego jakieś konsekwencje jak będę sprzedawał na siebie rzeczy które robi moja mama? Pewnie jest tu ogrom zmiennych i trudno to udowodnić ale wolę wiedzieć.

2. Zakładając jednoosobową działalność mogę wpisać kilka kodów pkd definiujących rodzaj działalności i mogą się one od siebie różnić. Mogę sprzedawać akcesoria detalicznie i założyć w przyszłości agencję reklamową. Chce tylko potwierdzić czy w tej kwestii ogranicza mnie tylko ilość kodów pkd, a mogę wybrać różne rodzaje jego aby mieć w przyszłości różne możliwości na firmę?

3. Chciałbym raz ustalić wszystkie punkty rozliczania się z podatku aby mieć czym się sugerować. Oczywiście szukałem samemu i znalazłem tak opisany przebieg który wydaje się być zrozumiały i chciałbym wiedzieć czy mogę się nim sugerować. Na początek wszyscy zalecają rozliczanie się na zasadach ogólnych według skali podatkowej a powyżej jakiejś kwoty przejście na podatek liniowy.

1. Sprowadzam towar z Chin za równą kwotę 100zł.
2. 100zł dokumentuję u księgowego fakturą od Chińczyka
3. Od kwoty 100zł jestem zobowiązany zapłacić podatek VAT(23%) czyli 23zł
4. Towar gotowy jest do sprzedaży, po opodatkowaniu jest warty 123zł brutto
5. Sprzedaję ten towar za 300zł.
6. Mój zysk brutto wynosi 177zł.
7. Od tej kwoty muszę zapłacić podatek VAT czyli 177zł*0,187(VAT) = 33,10zł
8. Kwotę 33,10zł należy przekazać do US jako podatek VAT
9. Nasz zysk netto wyniósł 143.9zł od tej kwoty musimy zapłacić podatek dochodowy czyli 143,9zł*0,18(dochodowy) = 25,90zł
10. Kwotę 25,90zł należy przekazać do US jako podatek dochodowy
11. Nasz zysk, który możemy wydać na co chcemy wyniósł 143,90zł-25,90zł = 118zł

I tutaj jest przedstawione na przykładzie importu z Chin czyli jednej marki która by się tym właśnie zajmowała. Ale drugi sklep zajmował by się rękodziełem i czy mogę się sugerować takim samym schematem, tyle że nie kupuję produktu a tworzę go i ustalam cenę + podatek vat? Znalazłem jakieś informacje że podatek od rękodzieła może być niższy lecz wtedy musi spełnić jakieś atesty więc raczej nie ma się co w to bawić.

4. Jeżeli chodzi o rękodzieło to niektóre rzeczy były by wykonywane na zasadzie ozdabiania butelek po różnych alkoholach. I czy jeżeli nie widać żadnych znaków towarowych lecz butelka nie zmienia kształtu i ma na sobie na przykład wygrawerowaną nazwę to mogę takie coś sprzedawać? Chodzi mi o coś takiego na przykład:
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/2d/fb/d3/2dfbd31713e6b58b8abacba68c396f86.jpg

Czy w sytuacji takiego rękodzieła trzeba bazować na rzeczach no name które nie zawierają nazwy innej firmy lub nie przypominają kształtem niczego?

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam!

legolass97 napisał:
2. Zakładając jednoosobową działalność mogę wpisać kilka kodów pkd definiujących rodzaj działalności i mogą się one od siebie różnić. Mogę sprzedawać akcesoria detalicznie i założyć w przyszłości agencję reklamową. Chce tylko potwierdzić czy w tej kwestii ogranicza mnie tylko ilość kodów pkd, a mogę wybrać różne rodzaje jego aby mieć w przyszłości różne możliwości na firmę?

Wpisujesz takie kody jakie masz potrzeby. choćby i całe PKD.

PLobywatel napisał:
nie sposób by się utrzymać zatrudniając legalnie te 2 osoby

są różne formy zatrudnienia i wszystkie są legalne. umowa zlecenia, umowa o dzieło itd... tutaj koszty mogą być znacznie niższe. Przy działalności gosp. jest też pojęcie tzw. osoby współpracującej - bardzo taniej ale nie zawsze ma zastosowanie.

Idż do kogoś kto się zna, jakiegoś księgowego, zapłać i się dokładnie wszystkiego dowiesz. Przygotuje ciebie do biznesu i ustawi całą działalność od strony formalnej. Bo nie obraź się, ale jak widze nie masz o tym kompletnie pojęcia i na forach internetowych się nie nauczysz. A drobne błędy teraz mogą cię za kilka lat dobić i wpędzić w poważne tarapaty nie tylko finansowe ale może nawet karne.
Więc naprawdę nie oszczędzaj w tym zakresie bo nie warto. Skorzystaj z fachowca. To nie są dzisiaj jakieś rażąco wysokie kwoty.

legolass97 napisał:
Czy w sytuacji takiego rękodzieła trzeba bazować na rzeczach no name które nie zawierają nazwy innej firmy lub nie przypominają kształtem niczego?

To bardziej złożona kwestia. Przede wszystkim czy i co jest zastrzeżone. Może być samo logo ale i cała butelka (jej kształt, forma itd). Co można zastrzec w tym zakresie możesz zobaczyć na stronie np. lub wielu innych. Później w jakim zakresie jest zastrzeżenie. Na jakim obszarze obowiązuje patent? PL, UE, inne kraje? Dopiero wtedy można odpowiedzieć na twoje pytanie. I tak dla każdej butelki z osobna. Generalnie nie rzucając już tutaj przepisami chodzi o to aby nie wprowadzać odbiorcy w błąd co do pochodzenia towaru, czyli abym patrząc na twoje „rękodzieło” wiedział jednoznacznie, że nie ma ono nic wspólnego z właścicielem znaku towarowego. Rada: jak się nie znasz to lepiej nie ryzykuj i używaj wzorów niezastrzeżonych.

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja - Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót