spółka GMBH

• Autor wątku Autor wątku zlotyx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zlotyx

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam, jestem wspólnikiem w spółce gmbh, drugi wspólnik ma obywatelstwo niemieckie. Ma on moje pełnomocnictwa do działania w imieniu firmy. Od kiedy firma zaczeła mieć problemy brak zamówień i od kiedy poprosiłem go o podniesienie kapitału zaczął mnie unikać. Wiem że są zapłacone zamówienia które nie będą zrealizowane bez dostarczenia do firmy gotówki. Napisałem że i tak będzie musiał podnieść kapitał jezeli klienci zaczną domagać się zwrotu pieniędzy. Czy jest możliwość zeby przy wokorzystaniu moich pełnomocnict pozbawił mnie mojej części firmy.

Sprzedaż udziałów wymaga pełnomocnictwa w formie notarialnej, forma pisemna nie wystarczy. Nie będzie mógł więc sprzedać Twoich udziałów, jeżeli ma pełnomocnictwo jedynie w formie pisemnej.

pełnomocnictwo jest w formie notarialnej( aby mozna było np. załozyć rachunek bankowy bez koniecznosci mojego osobistego stawiania się).

czy moge gdzies sprawdzic w internecie kto jest wpisany w zarzadzie spółki.

czy moze być tak ze tylko ja bede odpowiadal za niezrealizowane zobowiazania firmy, czy odpowiadamy oboje, jezeli mamy po 50% udziałów

Wspólnicy GmbH nie odpowiadają osobistym majątkiem, odpowiedzialna jest zawsze tylko spółka. Ewentualnie zarząd może ponosić odpowiedzialności, jeżeli nie zgłosił na czas upadłości. Jeżeli wpłaciłeś w całości kapitał zakładowy, nie musisz obawiać się żadnej dalej idącej osobistej odpowiedzialności.
Członkowie zarządu są podani w wypisie z niemieckiego KRS (Handelsregister).
Jeżeli w pełnomocnictwie nie ma żadnych ograniczeń co do jego zakresu, Twój wspólnik może sprzedać Twoje udziały, w najgorszym przypadku za bezcen jakiemuś znajomemu.

zlotyx napisał:
pełnomocnictwo jest w formie notarialnej( aby mozna było np. załozyć rachunek bankowy bez koniecznosci mojego osobistego stawiania się).

czy moge gdzies sprawdzic w internecie kto jest wpisany w zarzadzie spółki.

Witam
W każdej chwili można sprawdzić aktualny stan rejestru na stronie

www.handelsregister.de

Pozdrawiam,
Piotr Kozłowski
Rechtsanwalt/adwokat niemiecki

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót