spółka internetowa

• Autor wątku Autor wątku wink9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wink9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

Nie wiem czy swoje pytanie kieruję w odpowiednim dziale, ale warto spróbować .

Planuje otworzyć ze znajomym serwis internetowy, który przynosić będzie zyski. Mamy już sponsora na host, tzn na miejsce naszej strony w sieci, ale nie wiem jak to wygląda od strony prawnej, czy wystarczy, że płacimy temu sponsorowi za utrzymanie serwisu, czy jednak musi być on zarejestrowany jako działalność gospodarcza i odprowadzany podatek ? Co jeżeli tego nie zrobimy ?

I jeszcze jedno pytanie, troche głupie ale warto zapytać, czy jest możliwość, żeby wspolnikiem była osoba niepełnoletnia? lub, żeby chociaż była umieszczona na umowie, aby druga osoba nie mogła jej pominąć w podziale dochodów. A co do umowy to jak powinna wyglądać umowa na serwis internetowy?

Pozrdrawiam wink9

jeśli ta strona ma przynosić zyski, to działalność musi być zarejestrowana, a podatki płacone;) w przeciwnym razie można odpowiadać z Kodeksu wykroczeń za zaniechanie rejestracji działalności, również skarbówka na pewno swoje należności będzie chciała wyegzekwować...

a wspólnikiem może być osoba małoletnia (mam na myśli >13 lat), z tym że zawarcie umowy spółki i wiele innych czynności prawnych będzie uzależnione od udzielenia zgody przez rodzica lub opiekuna, więc zasadniczo udział w zyskach małoletni wspólnik jak najbardziej otrzyma, za to prowadzenie spraw i reprezentowanie spółki ze względów praktycznych będzie musiało być powierzone wspólnikowi pełnoletniemu.

Czyli kazda strona czerpiaca dochody z reklam musi byc zarejestrowana? A co do rejestrocji takiej strony to w jaki sposob się to odbywa? No bo np lokalu juz chyba nie musi byc ? podatek placony jest od dochodow, a od prowadzenia działalności też ? I co z tą skarbówką?;) Za co im trzeba płacić?:(

I jeszcze mam pytanie, czy jest tu ktoś z uprawnieniami prawnika ? Potrzebuje takiej właśnie umowy, między małoletnim i pełnoletnim dotycząciej założenia działąlności w internecie.

Powrót