spółka jawna-czy można darować część majątku żonie

• Autor wątku Autor wątku phnorthbisczaka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

phnorthbisczaka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
pytanie.
Jest spółka jawna ,w której podział majątku jest 66,66-33,33% "udziałów" dwóch wspólników.Spółka ta nabyła pawilon handlowy i jeden ze wspólników chce przepisać swoje udziały w tym lokalu na swoją żonę jednocześnie zachowując pozostałe funkcje spółki jawnej z dotychczasowym wspólnikiem.Darowizna mają być objęte tylko i wyłącznie udziały w lokalu handlowym.Jak tego dokonać.
PS:Nie jestem pewien czy w księdze wieczystej jako właścicielem budynku jest spółka jawna czy na prywatne nazwiska wspólników,ale jestem pewien ,że lokal był nabyty na kredyt ,który zaciągnęła spółka jawna lub jeszcze cywilna ,bo było to w 2002 roku i nie pamiętam czy była juz przekształcona w jawną czy nie.Doradźcie jak to wszystko ugryźć

art. 10. ksh [Przeniesienie praw i obowiązków wspólnika] § 1. Ogół praw i obowiązków wspólnika spółki osobowej może być przeniesiony na inną osobę tylko wówczas, gdy umowa spółki tak stanowi.
§ 2. Ogół praw i obowiązków wspólnika spółki osobowej może być przeniesiony na inną osobę tylko po uzyskaniu pisemnej zgody wszystkich pozostałych wspólników, chyba że umowa spółki stanowi inaczej.
§ 3. W przypadku przeniesienia ogółu praw i obowiązków wspólnika na inną osobę, za zobowiązania występującego wspólnika związane z uczestnictwem w spółce osobowej i zobowiązania tej spółki osobowej odpowiadają solidarnie występujący wspólnik oraz wspólnik przystępujący do spółki.
Reasumując musi być: wyraźne zastrzeżenie w umowie spółki oraz zgoda wszystkich pozostałych wspólników.
--
dementii

Ze zgodą wspólnika nie ma żadnego problemu,ale czy umowa spółki ,która o ile pamiętam jest zarejestrowana w KRS musi być zmieniona ,czy można między sobą taką klauzulę napisać ?

Jeżeli ze względu na to ,że wspólnicy to ojciec i syn co wyjaśnia oczywista zgodę na tą czynność,to czy pomijając te paragrafy moze ktoś podważyć tą darowizne czy to jest tylko kwestia zgody pomiędzy wspólnikami i jeżeli jest pisemna zgoda ojca wspólnika można pominąć to uciążliwe i długotrwałe załatwianie zmiany umowy w KRS.

I czy te paragrafy ,które tu kolega przytoczył tyczą się również części majątku spółki czy tylko zbycia całości "udziałów" w spółce,bo nie widzę tam wzmianki o elemencie spółki ,a jedynie o zbyciu udziału

Ostatnia edycja:
dementi, chyba nie doczytałes postu i pytania;

jak rozumiem pytającemu chodzi o dokonanie czynności prawnej dotyczącej majątku (spółki);

ktokolwiek nie jest wpisany w kw, to obecnie właścicielem jest spółka jawna - trzeba zgłosić stosowny wniosek (jeśli wpisani byli wspólnicy ze spółki cywilnej) o zmianę wpisu - zmiana taka wynika wprost z mocy prawa - z art. 24 lub 26 ksh;

następnie po takiej aktualizacji z dokumentami, wspólnikiem oraz uchwałą o zgodzie należy iść do notariusza gdzie zostanie dokonana darowizna - część z tych dokumentów nie jest wymagalna przez znających prawo notariuszy - dlatego radzę w pierwszej kolejności zorientować się który notariusz zrobi to bez całej zabawy;

trzecia kwestia to po co taka czynność?? jeśli spółka ma zobowiązania to jej kontrahenci mają prawo do skargi pauliańskiej...

Spółka nie ma żadnych zobowiązań,wręcz przeciwnie -jest wszystko ok ,więc skarga paulińska nie wchodzi w grę.Chodzi o to,że jeden ze wspólników ma dodatkowo osobną firmę i czeka go proces sądowy w którym chodzi o to,że odstąpił od umowy z pewną firmą i albo odzyska wyrzucone w błoto 200 tysięcy pln niby na świtny koncept,albo sam będzie winien około 150 tysięcy (zawiła sprawa która aktualnie jest zgłoszona ze strony wspólnika i jeszcze jakieś 10 oszukanych innych osób do prokuratury i jak to w sądzie jest 50:50 bo zawsze sąd może uznać ,że nie mają racji-nie chce tu pisać o jaką oszukańczą firmę chodzi bo jest to dość znana firma na północy Polski z szemranymi koneksjami) i chodzi o to,że przed tym procesem chce uciec z majątkiem ,żeby nie stracić jeszcze więcej niż już wtopił.

Ostatnia edycja:
Już sprawdziłem:lokal zakupiony jest na spółkę jawną.
Więc reasumując twój post.Teraz muszę podpisać dokument ze wspólnikiem ,że wyraża zgodę na przekazanie darowizny mojej części lokalu i do notariusza iść z tym pismem to załatwić,tak?czy do notariusza ide ze wspólnikiem?

A i jeszcze czy muszę pisać jakieś pismo do KRS czy jest to zbyteczne?

nie Twojej części;

własność jest spółki i to społka działając przez swoich przedstawicieli dokonuje czynności prawnej;

działasz w spólce i nic nie wiesz o reprezentacji i dokonywaniu czynności rpawnych??? ZGROZA

działasz w spólce i nic nie wiesz o reprezentacji i dokonywaniu czynności rpawnych??? ZGROZA

A jaki masz z tym problem,bo nie rozumiem co cie tak przeraża?

Mam spółkę z ojcem 10 lat i nigdy nie było problemu z reprezentowaniem spółki ani żadnego innego,a jak się może pojawić to chyba gdzieś się muszę zapytać, choćby za pomocą tego forum ,co próbuje robić.To proszę doradź i daj spokój z tymi uwagami.Jest to forum prawne więc różnego rodzaju typki się pojawiają z dziwnymi pytaniami-nawet takie ignoranckie gapy jak ja...

przeraża mnie to, bo jesteś moim potencjalnym klientem...

wygoogluj sobie kodeks spólek handlowych...

poczytaj - nie tylko odnośnie tej sprawy, ale w ogóle odnośnie dalszej działalności w spółce;

zarówno przez przepisy, jak i kontrahentów jesteś traktowany jako profesjonalista- w obrocie gospodarczym...z tym się wiążą obowiązki...też przynajmniej marginalnej wiedzy prawnej;

poza tym notariusz - nie powinien mieć problemów ze sporządzeniem aktu - bo mam nadzieje że tyle wiesz, iż trzeba iść z tym do notariusza...

Powrót