Spólka jawna- konsekwencje???

• Autor wątku Autor wątku Wrzosik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wrzosik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie!

W 2008 roku założyłam spółkę jawną z 2 współnikami ( małrzeństwo) i posiadam 34% udziałów.Równocześnie to małrzeństwo kupiło inną firmę - sp z o.o. w której zostałam zatrudniona na umowę o pracę.
W związku z tym iż w spółce z o.o. jest powołany Prezes z którym nie mogę dojść do porozumienia merytorycznego chce rozwiązać umowę o pracę i znależć sobie inną pracę ponieważ spółka jawna nie przynosi na razie dochodów i nie jest moim źródłem utrzymania.

Ponieważ nie chciałabym wychodzic ze spółki jawnej ktorej działanośc polega na doradztwie ekonomiczno finansowym ale z uwagi na kryzys rozwija sie bardzo powoli
Moje pytanie jest takie . Czy wspólnicy w związku z tym moga mnie pociągnąć do jakiejś odpowiedzialności finansowej ? np samodzielne pokrywanie ZUS lub innych kosztów jak najem?

Czy szukajac pracy na rynku muszę informować przyszłego pracodawcę iż posiadam działalność gospodarczą?

Rozumiem iż nie mogę podjąc pracy w banku ale czy np moge pracowac w finansach w innym podmiocie gospodarczym np w dziale finansowym, controlingu?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc:):)

Czy wspólnicy w związku z tym moga mnie pociągnąć do jakiejś odpowiedzialności finansowej ?
Czegoś nie rozumie w twoim wątku. Niby z jakiej okazji mieliby pociągnąć Cię do odpowiedzialności finansowej. Rozwiązanie stosunku pracy z inną spółką (niezależnie od tego że jej właścicielami są twoi wspólnicy w spółce jawnej) nie ma tu nic do rzeczy. To kto i w jakim stopniu prowadzi sprawy i uczestniczy w zyskach i stratach spółki jawnej określać powinna umowa spółki.

Czy szukajac pracy na rynku muszę informować przyszłego pracodawcę iż posiadam działalność gospodarczą?
Nie ma przepisu, który by tego nakazywał.

Rozumiem iż nie mogę podjąc pracy w banku ale czy np moge pracowac w finansach w innym podmiocie gospodarczym np w dziale finansowym, controlingu?
Wspólnik obowiązany jest powstrzymać się od wszelkiej działalności sprzecznej z interesami spółki. A contrario jeżeli praca którą zamierzasz podjąć nie jest sprzeczna z interesami spółki możesz ją bez obaw podjąć. Jeżeli zamierzasz zajmować się interesami konkurencyjnymi należy uzyskać zgodę pozostałych wspólników.

Powrót