spolka jawna

• Autor wątku Autor wątku janosik255
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janosik255

Użytkownik
Odpowiedzi
149
Witam,
jest spolka jawna, wspolnicy x, y, z. Udzial w stratach, 50, 50, 0 %
w umowie co do reszty standardowo stosowanie przepisow ksh

1) Jesli spolka ma strate w danym roku, to czy wspolnicy x i y, maja ja uzupelnic tak zeby bylo choc tyle ile jest w umowie spolki wniesione majatku ?
2) jeśli tak, to jak ich do tego zmusić ?
3) jeśli nie - to co to jest ten udzial w stratach i jaki to ma sens ? czy to sie odnosi tylko to rozliczen miedzy wspolnikami za dlugi spolki ? Ze np. jak z tego z sciagna dluznicy calosc, to moze on pozwac tych dwoch po polowie ?
:rolleyes:

a ze nic nie moge na sieci znalezc to dopytam jeszcze :
4) czy mozna wylaczyc wszystkich wspolnikow od udzialy w stratach ? jak wtedy sie rozliczaja miedzy soba?
5) wspolnik z wystepuje ze spolki ktora ma strate, tj. ma nawet mniej niz na poczatku z wkladow - moze zadac zwrotu wkladu od wspolnikow? czy od spolki ?
bo ja nie wiem jak ten 0 % udzial w stracie to moze praktycznie chronic lub co dawac

kurcze, tak sie obawialem ze nikt nie wie. te spolki to jednen wielki kosmos. tylko do przekretow sluza. i jak tu biznes szary kowalski ma w kraju robic jak nawet na forum prawnym ludzie nie wiedza jak bezpiecznie w spolce dzialac. to pozostaje te najlepsze kancelarie tylko zeby sie poradzic, a tam jedno pytanie to trzycyfrowa kwota w euro...

jest spolka jawna, wspolnicy x, y, z. Udzial w stratach, 50, 50, 0 %
w umowie co do reszty standardowo stosowanie przepisow ksh
1) Jesli spolka ma strate w danym roku, to czy wspolnicy x i y, maja ja uzupelnic tak zeby bylo choc tyle ile jest w umowie spolki wniesione majatku ?
2) jeśli tak, to jak ich do tego zmusić ?
3) jeśli nie - to co to jest ten udzial w stratach i jaki to ma sens ? czy to sie odnosi tylko to rozliczen miedzy wspolnikami za dlugi spolki ? Ze np. jak z tego z sciagna dluznicy calosc, to moze on pozwac tych dwoch po polowie ?
4) czy mozna wylaczyc wszystkich wspolnikow od udzialy w stratach ? jak wtedy sie rozliczaja miedzy soba?
5) wspolnik z wystepuje ze spolki ktora ma strate, tj. ma nawet mniej niz na poczatku z wkladow - moze zadac zwrotu wkladu od wspolnikow? czy od spolki ?
bo ja nie wiem jak ten 0 % udzial w stracie to moze praktycznie chronic lub co dawac

To jak sie nikomu nie chce pisac to moze mi ktos choc potwierdzi czy dobrze sobie wyszukalem na sieci :
1) nie musza
2) j.w.
3) tylko do rozliczen miedzy wspolnikami
4) nie mozna wszystkich, wtedy tak jakby zadnego sie nie wylaczalo
5) to od wspolnika spolka moze zadac uzupelnienia wkladu

??????????????

Powrót