Spółka matka w Niemczech, a formalności w Polsce

• Autor wątku Autor wątku Michal.96
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michal.96

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
moje pytanie dotyczy sytuacji w której dwie osoby zatrudnione w spółce matce w Niemczech i mieszkające w Niemczech (Polka i Niemiec), bedą wykonywać pracę w spółce córce w Polsce. Jakie formalności powinny zostać dopełnione przez polskiego pracodawcę np.czy trzeba im załatwiać pozwolenie na pracę, badania lekarskie, szolenie BHP i czy zakładać akta osobowe?
Pozdrawiam

skoro będą pracować w ramach umowy o pracę to z pewnością trzeba będzie przeprowadzić badania lekarsie, szkolenie BHP, założyć i prowadzić akta osobowe. Dodatkowo rozliczać zatrudnienie podatkowo US i ZUS.
Nie ma obowiązku uzyskiwania pozwolenia na pracę.

Allerhand01 napisał:
skoro będą pracować w ramach umowy o pracę to z pewnością trzeba będzie przeprowadzić badania lekarsie, szkolenie BHP, założyć i prowadzić akta osobowe. Dodatkowo rozliczać zatrudnienie podatkowo US i ZUS.
Nie ma obowiązku uzyskiwania pozwolenia na pracę.

Dziękuję za odpowiedź, chciałbym tylko dopytać w jaki sposób powinno się ich rozliczać z US i ZUS, skoro formalnie są i nadal będą zatrudnieni w spółce matce w Niemczech (tam otrzymują wynagrodzenie, mają umowę i mieszkają na stałe)?

Michal w takim razie źle zrozumiałem Twoje pytanie. Sądziłem, że będą oni zatrudnieni również w spółce w Polsce (zatrudnieni i w Niemczech i w Polsce - dwa stosunki pracy równocześnie).

W opisanym przez Ciebie przypadku chodzi o to, że Polka i Niemiec zatrudnieni w spółce w Niemczech będą skierowani do pracy w Polsce, bez innej umowy o pracę niż ta zawarta w Niemczech. W takim przypadku moim zdaniem nie ma tu konieczności badań lekarskich / przechodzenia kursu bhp / zakładania akt pracowniczych. Te czynności wykonane na gruncie zatrudnienia nawiązanego w Niemczech zachowują ważność również u nas.

Powrót