Spółka technologiczna, udziały po osiągnięciu progu

• Autor wątku Autor wątku inndubaj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

inndubaj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień Dobry,

Wpadłem na pewien genialny pomysł (portal internetowy). Udało mi się na niego znaleźć klientów ale także wykonawcę (mały software house), który zgodził się, że wykona go bez żadnej opłaty jeżeli obejmie udziały w wysokości 50%. Oczywiście wcześniej podpisałem z nimi umowę NDA.
Teraz pojawiają się schody, mianowicie: nie mogę odejść jeszcze z firmy w której obecnie pracuje, gdyż mam 4 miesięcy wypowiedzenia aż skończę projekt. W tym czasie nie mogę być współwłaścicielem jakiejkolwiek firmy.
Klienci chcą już dostęp do produktu. Wiec padła propozycja aby zacząć sprzedawać przez sp. z o.o software house który to wykonuje. Jednak zastanawiam się jak się zabezpieczyć aby móc w każdym momencie wydzielić ten pomysł z software house i przenieść na nową powstała spółkę w której będę miał 50% udziału? Ktoś coś doradzi? Jak się zabezpieczyć, że to ja jestem autorem pomysłu, koncepcji oraz przyciągnąłem pierwszych klientów?
Z góry dzięki!

inndubaj napisał:
... że to ja jestem autorem pomysłu, koncepcji ...
Koncepcje, pomysły nie podlegają ochronie, a zawarcie umowy poufności z wykonawcą to za mało aby legalnie rozporządzać jego dziełem.

Powrót