spółka w upadłości - rezygnacja prezesa

• Autor wątku Autor wątku bob21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bob21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Jestem(byłem właściwie, od jakiegoś czasu jestem tylko formalnie) prezesem spółki z o.o. Złożyłem wniosek o upadłość obejmujący likwidację majątku.
Wniosek został przyjęty.
Jest już sędzia i syndyk(od końca maja).
Jako prezes byłem zatrudniony na normalną umowę o pracę. Wspólnicy dokonali wypowiedzenia stosunku pracy za wypowiedzeniem nim sąd podjął decyzję o uznaniu wniosku o upadłość.Termin wypowiedzenia mija 30.06. Niemniej nie odwołali mnie z funkcji prezesa.

W związku z tym pytanie:
Czy mogę złożyć rezygnację z funkcji prezesa po 30.06?
nie będę wówczas otrzymywał już żadnego wynagrodzenia. Niemniej syndyk twierdzi że dla własnego dobra powinienem tym prezesem zostać do końca likwidacji. Czy grozi mi jeszcze jakakolwiek odpowiedzialność za długi spółki? zarówno w opcji kiedy zrezygnuję z funkcji jak i nie.

Pytanie o mniejszym znaczeniu.
Mam drobne zobowiązania wobec spółki(kilkaset złotych z karty kredytowej, telefon którego nie zwróciłem bo już go nie mam). Jednocześnie spółka ma wobec mnie zobowiązania ze stosunku pracy(powstałe przed i po pojawieniu się syndyka), których jak mniemam nigdy nie odzyskam w całości, ponieważ skala masy upadłości nie pozwoli na ich regulację, zatem otrzymam je z gwarantowanego funduszu świadczeń pracowniczych, który wypłaca do wysokości średniej krajowej. Czy moje zobowiązania wobec spółki będą odejmowane od ich zobowiązań(ze stosunku pracy w pełnej wielkości) czy dopiero od tej kwoty jaką mam uzyskać z funduszy czy po prostu muszę im oddać z własnej kieszeni?
Pozdrawiam

Do potrącenia znajdą zastosowanie przepisy art. 93 i 95 prawa upadłościowego oraz kc o potrąceniu.
Co do głównego pytania to doradziłbym kontakt z prawnikiem.
Wydaje mi się, iż rezygnację możesz złożyć, czy powinieneś nie wiem. Nie wiem na jakiej podstawie syndyk tak twierdzi. Jeżeli byłeś prezesem sp. z o.o. to oczywiście w grę wchodzi odpowiedzialność z 299ksh, a więc odpowiedzialność za długi spółki. Nie widzę różnicy w odpowiedzialności w zależności od opcji czy zostaniesz w spółce czy złożysz rezygnację syndykowi.

znam art 299 ksh
ale
czy jeżeli zgłosiłem wniosek o upadłość
i został on przyjęty
to czy nie jestem zwolniony z odpowiedzialności?

Jesteś ponieważ toczące się postępowania egzekucyjne zostają zawieszone a następnie zostaną umorzone, nie ma więc mowy o bezskuteczności egzekucji z majątku spółki.

rewt napisał:
Jesteś ponieważ toczące się postępowania egzekucyjne zostają zawieszone a następnie zostaną umorzone, nie ma więc mowy o bezskuteczności egzekucji z majątku spółki.
Jeżeli chodzi o art. 116 op to sądy administracyjne stoją na stanowisku, iż tylko postanowienie o umorzeniu egzekucji z powodu jej bezskuteczności jest podstawą do wystąpienia p-ko zarządcom.
Natomiast sądownictwo powszechne nie jest tak rygorystyczne. Podstawą do 299ksh mogą być: post. o wyjawieniu majątku, bilans, postanowienia z 13u2, 13u1, 361p1 prawa upadłościowego a także okoliczność gdy z planu podziału wynika, iż wierzyciel nie zostanie zaspokojony w pełni. Istnieje nawet możliwość wystąpienia p-ko zarządcom bez uprzedniego wystąpienia p-ko spółce II CSK 300/06.
Powód może wnosić o wydanie nakazu zapłaty w upominawczym i sądy wydają takie nakazy.
299 ksh zawiera 3 domniemania (winy, wysokości szkody, związku przyczynowego) to na zarządcy w takim postępowaniu ciąży dowód wykazania jednej z okoliczności egzoneracyjnych z 299ksh.
Samo zgłoszenie wniosku o ogłoszenie upadłości nie zwalnia z odpowiedzialności, zwalnia zgłoszenie go we właściwym terminie, a więc 14 dni od wystąpienia niewypłacalności.

Powrót